Categories
Tips

Sådan får du to-faktor-sikkerhed på dit WordPress-website med Shield Security

Det er altid en god idé at have bare nogenlunde tjek på sikkerheden – også på dit website. En af de måder, som mange anbefaler (og som flere services efterhånden bruger) er to-faktor-sikkerhed.

I al sin enkelthed går det ud på, at man ikke kan logge ind med kodeord alene. Det kræver også (som ordet indikere) en anden faktor. Dette kan være en SMS, der indeholder en kode eller en mail med et link, der afslutter logind-proceduren.

Categories
Tips

Sådan får du en indholdfortegnelse på dine WordPress-artikler

Nogle gange vil man gerne have overskrifter i sit blogindlæg/artikel – og det kunne være rart, hvis der var en indholdsfortegnelse, der matchede disse overskrifter. Skriver du i WordPress, er det heldigvis ret nemt.

Categories
Tips

Jetpack – et power-house til din WordPress-blog

Rigtig mange af os, der blogger, bruger WordPress-platformen. Enten ved at bruge WordPress.com som udbyder eller selve WordPress-softwaren (der også findes på dansk), som man installerer på sit webhotel/domæne.

Categories
Tips

Få Twitter-mentions/-omtale af dine indlæg vist som kommentarer eller trackbacks

Har du en WordPress-blog eller -website og gerne vil vise de Twitter-opdateringer ('tweets'), der linker til dine blogindlæg eller kommentarer (i Twitter-termer kaldet 'mentions'), kan du installere udvidelsen/plugin'et Twitter Mentions As Comments (sigende navn, ikke sandt?) på din blog/website, så kører det.

I indstillingerne for plugin'et kan du vælge, om du vil have Twitter-omtalerne vist som kommentarer eller trackbacks (en indikation på dit indlæg/artikel om, at nogen har linket til det – og et link derhen, hvor det sker). Efter kort tid valgte jeg det sidste, da jeg synes, det fungerer bedst. Derudover er et Twitter-mention jo basalt set netop et trackback, og ikke en kommentar – og det mudrer hurtigt en kommentartråd, hvis nogle af kommentarerne er skrevet på Twitter og ikke på selve bloggen.

Således ser det ud som kommentarer. Ooooog som trackbacks.

Bemærk, at det herudover kan være forskelligt fra WordPress-tema til tema hvordan, trackbacks (og egentlig også kommentarer) vises.

Det smarte ved at gøre det på denne måde er, at du får dine Twitter-mentions ind i WordPress' eget kommentarsystem, hvor du kan moderere dem, som du plejer.

Categories
Ikke kategoriseret

Nyttigt plugin kan redde strandede WordPress blogs

I weekenden oplevede jeg den ultimative rædsel for en blogger – sitet er nede ( det var faktisk to sites – domæne + subdomæne ).

Jeg fik en fejl 310 der betyder, at siden henviser til sig selv hele tiden – uden at blive færdig med at loade før en ny request ryger afsted. Den kører i et uendeligt loop – og besøgende møder dermed blot en side, der til sidst timer ud.

Ret irriterende – omend ikke ekstremt kritisk, da jeg heldigvis godt kunne tilgå backend på mine hjemmesider og udføre backup (just in case ;-) ).

Som her på Online Minds kører jeg WP på de andre sider – og jeg klagede min nød til mit webhotel med angivelse af cms etc.

Svaret kom i form af en vedhæftet fil – et plugin: Disable canonical redirects – som jeg installerede og Voilà: begge sider kom op og køre igen.

Ideen bag canonical urls kan man i øvrigt læse om hos bl.a. Mark Jaquith . Kort fortalt handler det om at den samme side kan have flere forskellige url'er fx:

•http://www.example.com/blog/?p=17
•http://example.com/blog/?p=17
•http://www.example.com/blog/index.php?p=17
•http://example.com/blog/index.php?p=17

men søgemaskiner ser ikke disse forskellige url'er som udtryk for den samme side . Problem , siger Mark Jaquith, fordi så kommer du til at konkurrere mod dig selv i søgehierakiet på Google, hvis du er rigtigt uheldig.

Derfor kan man fra WordPress 3 og frem bede WP om at gøre een url til den "rigtige " eller kanoniske url ( lige som de kanoniske skrifter i Biblen ;-) ) , som de andre url'er henviser til – for at stige i søgemaskinerne .

Det kan imidlertid give problemer i forhold til serverkald med loops – og derfor er Disable-canoncial-redirects.php løsningen.

Det løser problemet på kort sigt, men hvad det betyder SEO-mæssigt; dét har jeg ikke fået sat mig ind i endnu.

Først skulle jeg have løst problemet og det fik jeg gjort.

Categories
Tips

Popularity Contest-plugin kan ødelægge integration mellem WordPress og Facebook (via NetworkedBlogs)

En servicebesked, hvis du vil integrere din WordPress-blog med Facebook via NetworkedBlogs. Hvis du får en fejl, kan det skyldes, at du har Popularity Contest-plugin'et installeret:

I et stykke tid har jeg bakset med integration mellem min Medieblogger-blog og Facebook via Facebook-applikationen NetworkedBlogs, som nogle af mine venner samt TechCrunch bruger.

Jeg havde dog det problem, at jeg ikke kunne få indlæggende trukket ind. Der skete ganske enkelt ingenting. Derfor har jeg indtil nu trukket min blog ind på Facebook som noter, men det holder ikke rigtig, fordi det skaber to kommentarspor (et på bloggen og et på Facebook) til det samme indhold, uden at de to kommentarspor bliver blandet, så at sige. Så der kan blive skrevet noget genialt det ene sted, som ikke bliver vist det andet sted.

Via test, test og mere test fik jeg pludselig en fejlbesked, jeg kunne bruge til noget: Der var problemer med et billede. Okay, nu var der noget at gå videre med – tidligere fik jeg blot at vide, at applikationen havde sendt noget, der ikke gav mening. Og sådan en fejlbeskrivelse er jo svær at gå efter.

Men anyways, jeg gik på jagt i min feed og fandt ud af, at der efter hvert indlæg, blev indsat et billede, der ikke fandtes. Spøjst. Jeg fandt ud af, at billedets URL blandt andet indeholdt følgende:

ak_action=api_record_view

Jeg googlede dette og fandt ud af, at det er en del af koden til PopularityContest-plugin'et til WordPress.

Et plugin, jeg ikke brugte til noget (da det udvalgte nogle mærkelige indlæg som de mest populære). Derfor deaktiverede jeg plugin'et, skrev et nyt indlæg og vupti-vapti, så så det pludselig ud til at virke.

Der var ikke længere "broken image"-fejl, når feedet blev vist på NetworkedBlogs-applikationssiden og det pågældende indlæg blev trukket rigtigt ind.

Så det var altså Popularity Contest, problemet skyldtes. Problemet var, at NetworkedBlogs kunne se et billede i feed'et, som det gerne ville trække ind og vise sammen med posten på Facebook-væggen. Egentlig en fin service, men når billedet ikke eksisterer eller er beskrevet forkert, så er der en fejl – og her gik NetworkedBlogs altså kold.

Nu ser problemet ud til at være løst. Opstår der flere fejl, opdaterer jeg dette indlæg.

Categories
Tips

Lav din egen WordPress-søgeformular/-boks

I en messenger-snak spurgte Kenneth mig om, hvordan man kunne ændre i WordPress' søgeboks/-formular.

Det mindede mig om, at jeg på et tidspunkt sad med et lignende problem og gerne ville ændre noget af teksten/designet i søgeboksen. For man kan godt trække WordPress' egen søgeboks ind som en widget, men hvis den ikke ser godt ud i det tema, man bruger, skal man ind og redigere i en central .php-fil i sin WordPress-installation, og det kan hurtigt blive en dårlig idé.

I stedet kan man lave sin egen søgeformular i en ganske almindelig tekst-widget i WordPress. Det er ganske simpelt:

Tilføj en tekst-widget i din sidebar i WordPress-administrationen. Træk widget'en derhen, hvor du vil have den placeret, typisk i toppen af sidebaren, når det er en søgeboks.

Giv widget'en titlen "Søg" eller nogende lignende og skriv følgende som tekst til selve widget'en (husk at ændre [blogurl] til http-URL'en for din blog:

<form method="get" action="[blogurl]"><input type="text" name="s" id="s" size="35" /> <input type="submit" value="Søg" /></form>

Nu har du en formular, som blot består af et tekstfelt (som er 35 karakterer langt) og en knap med teksten "Søg". Simpelt. (Bemærk at længden på tekstfeltet nogle gange er forskelligt alt efter hvilken browser, siden besøges med..!)

Det er blot vigtigt, at du ikke ændrer name="s", da det er den, der kalder parametren "s", som er WordPress' faste søgeparameter. Prøv fx at skrive URL'en på din blog efterfulgt af ?s= og så et søgeord, fx ?s=google.

Nu kan du så, hvis du har lyst/brug for det, gå i gang med at tilpasse formularen, så den passer bedre ind i dit blog-tema/-udseende. Hvis du fx har styr på Cascading Style Sheets (CSS) eller kender en, der har, er det bare at gå i gang :-)

Det er denne fremgangsmåde, jeg har brugt de gange, jeg har haft problemet. Har du en bedre/nemmere, så skriv gerne en kommentar til dette indlæg, hvor du forklarer den.

Categories
Psst! Tips

Sådan maskerer du dit databasekodeord under WordPress-installationen

Jeg har lige skrevet dette tip i en kommentarVideomonster.dk, men jeg tænkte, at det måske var noget, som andre også var interesserede i, så jeg valgte at dedikere et kort indlæg til det :-)

Hvis du er ude og skal vise nogle andre, hvordan man installerer WordPress (læs: hvor nemt det er at installere WordPress), så er det ikke særlig fedt, at dit kodeord til din database ikke er maskeret.

Det kan du imidlertid løse ved at ændre i én linie i én fil.

Åbn \wp-admin\setup-config.php-filen på din computer (jeg anbefaler Notepad++ til opgaven) og find linie #86, som ser således ud (i dansk WordPress):

<td><input name="pwd" type="text" size="25" value="kodeord" /></td>

Lav det om til:

<td><input name="pwd" type="password" size="25" value="kodeord" /></td>

Så er dit databasekodeord maskeret, så andre ikke får nogle gode idéer, når du gennemgår WordPress-installationen for dem.

Categories
Tips

Rigtig god video-gennemgang af WordPress

Ved lidt af et tilfælde er jeg faldet over denne videogennemgang af WordPress.

Videoen er lavet af Daniel Bahl fra Videomonster.dk og gennemgår elegant de følgende elementer:

 • Download WordPress (version 2.6 i skrivende stund)
 • Upload WordPress med FTP til dit webhotel
 • Lidt snak om Plugins og Temaer
 • Konfiguration af WordPress
 • Lav dit første indlæg (content, kategorier og tags)
 • Download og aktiver et tema
 • Opsæt Blogroll / Links
 • Statiske sider / CMS

Rigtig godt arbejde, Daniel! En fornem måde at vise, hvordan WordPress fungerer, installeres, udvides og hvordan temaer og plugins virker, så alle kan være med.

Og så taler Daniel endda ganske kort om vores WordPress Meetups, hvor vi mødes og taler om og arbejder med WordPress – sådan :-)

Categories
Guides Tips

Sådan oversætter du WordPress-temaer

Bemærk: Dette indlæg er blevet opdateret 26. august 2008 med informationer omkring datoformater. Du kan hoppe direkte til den tilføjede tekst, hvis du vil.

WordPress er blevet en af de meste (hvis ikke den mest udbredte) blogging-platforme. Det skyldes blandt andet den enorme palette af WordPress-temaer (altså designs) der er derude.

Desværre er det få af disse temaer, der er oversat til dansk, og det holder jo bare ikke 100%, at der står "Published by", "Leave a comment" og "This entry was posted…", når blogindlæggene er på dansk, vel? :-)

Heldigvis er det meget nemt at oversætte WordPress-temaer. Du skal bruge Poedit til at lave oversættelserne, så den kan du godt gå i gang med at hente og installere, mens du læser videre.

Da der også er en ok chance for, at du skal redigere i tema-filerne, får du også brug for en god tekst-editor. Her er Notepad++ noget af det bedste, du kan få. Akkurat som Poedit er den gratis.

Punkt 1
Det første, du skal gøre er at undersøge, om temaet nu ikke skulle være oversat til dansk i forvejen. Det kan du tjekke ved at se, om der er en fil med navnet "da_DK.mo" sammen med dit tema. Er der det, er temaet formentlig klar til dansk. Hvis der følger en "da_DK.po"-fil med er det endnu bedre. Det betyder nemlig, at du kan redigere i oversættelsen.

Forvirret? Det behøver du ikke være. WordPress oversættelser foregår ved, at man redigerer i en såkaldt .po-fil med Poedit (passende navn, ikke?). Hver gang man gemmer sin .po-fil, laver Poedit en opdateret .mo-fil. Det foregår helt automatisk, og .mo-filen bliver placeret i samme mappe som .po-filen. Det er .mo-filen, WordPress henter oversættelsen fra, men det er i .po-filen, du kan redigere i oversættelsen.

.po- og .mo-filer skal placeres i mappen for det specifikke tema, sammen med .php-filerne.

Punkt 2
Okay, hvis der ikke er en "da_DK.mo" og/eller "da_DK.po", kan du med det samme tjekke, om der er andre .po-filer. Er der det, kan du tage en kopi af en af dem, omdøbe den til "da_DK.po" og oversætte den til dansk. Som forklaret ovenfor vil Poedit så automatisk give dig en "da_DK.mo"

Punkt 3
Hvis der slet ikke er nogle .po-filer, er din sidste redning (inden du skal på arbejde :-)), at du kan tjekke, om der er en .pot-fil. Er der det, gør du følgende:

 1. Start Poedit
 2. "File" » "New catalog from POT file…"
 3. Find din .pot-fil og åbn den med Poedit
 4. Lav oversættelserne og gem filen som "da_DK.po"

Så har du en dansk oversættelse, som du kan uploade sammen med tema-filerne.

Punkt 4
Okay, hvis ingen af de ovenstående tre punkter har givet gevinst, er der ikke andet at gøre end at spytte i hænderne, gnide håndfladerne mod hinanden og gå i gang.

Er temaet klar til at blive oversat?
Det første du skal gøre er at tjekke, om temaet overhovedet er klar til at kommunikere med .mo-filen. Der er kun én måde at gøre dette på: Kig i koden.

Gå alle .php-filerne i temaet igennem. Alle (og jeg mener alle) tekststrenge, der skal oversættes skal være inkluderet i en "__" eller "_e" funktion.

Hvad er nu det, tænker du nok. "__" og "_e" er WordPress' måde at trække oversættelser ind:

"__" er til tekststrenge, som bliver lavet om til links, det er for eksempel, "Previous page", "Next page", "No comments", "1 comment", "% comments" etc.

"_e" er til tekststrenge der er, ja, tekststrenge. Det vil sige al tekst, der fremstår, som ren tekst, og ikke bliver til links. Her er det lidt tricky, for en "_e"-streng kan sagtens indgå i et link:

<a href="http://www.onlineminds.dk">Visit Online Minds</a>

I dette tilfælde vil "Online Minds" være en tekststreng og linktitel. Men der skal en "_e" omkring. Og det ser sådan ud:

<a href="http://www.onlineminds.dk"><?php _e('Visit Online Minds', 'onlineminds'); ?></a>

Men hov, hvad er nu det, der står efter kommaet? 'onlineminds'?

Jo, det er sådan, at det er de færreste ting i livet, der er lige til, og sådan er det også med WordPress-oversættelser. Hver oversættelse skal have et tekstdomæne. WordPress er rimelig ligeglad med, hvad du sætter tekstdomænet (for det tema, du er ved at oversætte) til, pas dog på med mellemrum, men husk for pokker, at lade det være det samme hele vejen igennem.

Jeg gør gerne det, at jeg sætter tekstdomænet til det samme som navnet på tema-mappen. Ligger temaet i en mappe med navnet "yellowjacket-10", ja så sætter jeg tekstdomænet til "yellowjacket-10".

Til slut skal vi kalde tekstdomænet, men lad os vente lidt med det.

"_e" er den, der er lettest at komme i gang med, så lad os starte der. Som det fremgår af ovenstående er oversættelsen bygget op efter følgende model:

<?php _e('Original tekst', 'tekstdomæne'); ?>

Det vil sige, at du skal lede .php-filerne igennem efter alle tekst-strenge (som hører under "_e") og sætter <?php _e(' foran og ', 'tekstdomæne'); ?> bagefter.

__ awaits…
Men der er jo stadig "__" tilbage. Her er det straks lidt mere tricky. "__" skal bruges ved alle de oversættelser, der (af WordPress) bliver omkodet til HTML-links, som forklaret ovenfor.

Det vil sige, at du skal bruge "__", når du for eksempel støder på:

<?php next_posts_link('&laquo; Older Entries') ?>

Så skal du sætte selve teksten i en "__" funktion. Men frygt ej, det er ikke besværligt :-)

<?php next_posts_link(__('&laquo; Older Entries', 'tekstdomæne')) ?>

Min hadeoversættelse er, når der skal sættes "__" funktioner omkring antallet af kommentarer til et indlæg. Oprindeligt ser koden (oftest) sådan ud:

<?php comments_popup_link('No Comments &#187;', '1 Comment &#187;', '% Comments &#187;'); ?>

Som de hurtige øjne har spottet, er der her tre tekststrenge, der skal oversættes:

 • No Comments &#187;
 • 1 Comment &#187;
 • % Comments &#187;

Og da de alle tre skal oversættes, skal de i hver deres "__" funktion:

<?php comments_popup_link(__('Add Comment &#187;', 'tekstdomæne'), __('1 Comment &#187;', 'tekstdomæne'), __('% Comments &#187;', 'tekstdomæne')); ?>

Her bliver du rigtig glad for Notepad++, hvor du ved at klikke på en parentes kan se, hvor den åbner og lukker. Ellers er det nemt at glemme de to lukkeparenteser til sidst… ;-)

Hvis du synes, det hele lyder lidt for besværligt at komme i gang med, kan du starte med at kigge nogle af de allerede oversatte temaer, eller du kan kigge i standard-temaet (det ligger i \wp-content\themes\default i din WordPress), der er de korrekte funktioner de rigtige steder.

Opdatering! __ bruges også til dato- og tidsformater!
Siden jeg oprindeligt skrev dette indlæg, har jeg oversat en del flere WordPress-temaer og har opdaget behovet for at kunne tilpasse datoformatet fra amerikansk til dansk. Det ser bare dumt ud, når der står "juli 31st" ud for et indlæg.

Når WordPress snakker dato og tid, bruges standardoperatørerne for PHP.

Det vil sige, at "F jS, Y" bliver til (på engelsksproget WordPress) "July 31st" og altså "juli 31st" på dansk. Derfor vil vi (ved at skæve til operatørerne for PHP's dato og tid) have den til at skrive 31. juli, og det gøres ved at skrive "j. F". "Y" kan vi bare lade være, da det giver året, altså "2008" i skrivende stund.

Ergo, når du møder følgende:

<?php the_time('F jS, Y'); ?>

Erstatte det med:

<?php the_time(__('F jS, Y', 'tekstdomæne')); ?>

Så bliver det trukket ud i din oversættelsesfil, og du kan indtaste "j. F Y" (uden anførselstegn) i Poedit, når du kommer dertil.

Det samme gør sig gældende med andre dato- og tidsformater i WordPress. Tilføj hellere listen over PHP-operatører til dato og tid til dine bogmærker, den er god at have ved hånden :-)

Kald tekstdomænet
Når du er færdig med at sætte strengene i "__" og "_e" funktioner, skal du kalde det tekstdomæne, som du har valgt. Hvis der ikke er det samme tekstdomæne på alle strengene, bliver strengene med det forkerte tekstdomæne ikke oversat.

Men for at få det til at virke, er du først og fremmest nødt til at kalde tekstdomænet. Det gør du ved at gå ind i "functions.php"-filen i det tema, du vil oversætte. I den første sætning (efter "<?" — så teknisk set er det linie #2) skriver du:

load_theme_textdomain('tekstdomæne');

Når alt dette er gjort, skal du i gang med selve oversættelsen. Her skal du bruge Poedit, som gerne skulle være installeret på din maskine nu.

 • Åbn Poedit
 • "File" » "New catalog…"
 • Under "Project info" beskriver du nu oversættelsen og vælger sprog ("Danish"), land ("DENMARK") og tegnsæt ("UTF-8").
 • Under paths klikker du på "New item" og skriver stien til WordPress-temaet — det letteste er at kopiere den ind fra din Stifinder, så er du sikker på, det er den rigtige!)
 • Under keywords skal du trykke "New item" og skrive "__". Tryk på "New item" igen og skriv "_e".
 • Når det hele er på plads, klikker du på "OK"

Poedit scanner nu .php-filerne igennem for forekomster af "__" og "_e" og trækker tekststrengene ind.

Nu er det bare lige ud ad landevejen at oversætte tekststrengene. Når du er færdig har du, som nævnt i starten af dette indlæg, en .po- og .mo-fil.

Og så skulle dit WordPress-tema gerne være oversat :-)

BEMÆRK: Til trods for al det hårde arbejde, kommer din oversættelse ikke frem, hvis din blog ikke er sat til dansk. Hvis den ikke er det, gør du det i din "wp-config.php"-fil, som WordPress oprettede, da det blev installeret.

I linjen med "WPLANG" skal der stå:

define ('WPLANG', 'da_DK');

Jeg satser på at vende jeg tilbage med en lignende guide til oversættelse af WordPress-plugins på et senere tidspunkt…jeg kan dog ikke love noget tidspunkt i disse ferie-tider :-)