Categories
Guides Tips

RSS-feeds fra din MediaWiki

MediaWiki er en af de bedste stykker wiki-software derude og formentlig også den mest udbredte. MediaWiki har da også et godt salgsargument, idet det åbne leksikon Wikipedia bruger MediaWiki.

En række organisationer er også begyndt at indse, at en wiki som et intranet, altså hvor alle kan redigere siderne, giver et meget bedre og mere dynamisk intranet.

Noget som disse organisationer, og alle andre der gerne vil følge udviklingen i en wiki, kan bruge er MediaWikis indbyggede RSS-feeds. Det betyder, at du kan sidde i din feedlæser og følger ændringer og tilføjelser i wikien.

Lad os bruge den danske udgave af Wikipedia som eksempel.

Først tager vi feedet for hele wikien. Derfor: Gå ind på siden Seneste ændringer.

Her er de seneste ændringer i wikien listet. Det skal vi have ud i RSS-form.

Alt du skal gøre er at tilføje parameteren "feed" i URL'en til siden og sætte den lig "RSS" — således: "feed=rss".

Her er det lidt forskelligt alt efter hvordan din MediaWiki er installeret.

I den danske Wikipedia er der endnu ikke defineret nogle parametre (den første parameter er altid indledt med et ?-tegn), så er skriver vi "?feed=rss", så adressen på siden altså nu kommer til at hedde:

http://da.wikipedia.org/wiki/Speciel:Seneste_%C3%A6ndringer?feed=rss

Her har du adressen på et feed, som du kan lægge direkte ind i din feedlæser.

Hvis vi for eksempel tager min onlineminds-makker Kims Kollaborativ-wiki, er det lidt anderledes. Prøv at gå ind på seneste ændringer der.

Som du kan se, er den første parameter allerede sat, nemlig "title". Det fungerer således, når man arbejder med URL's, at man adskiller parametre med &-tegn. Så derfor skal du bare tilføje "&feed=rss" i URL'en, så den kommer til at hedde:

http://kollaborativ.dk/wiki/index.php?title=Speciel:Recentchanges&feed=rss

Ikke den store forskel, men det er alligevel det der gør, om det vil virke eller ej.

Næste skridt: Nu skal vi have et RSS-feed fra en side/artikel i wikien. Lad os bruge Google-artiklen i den danske Wikipedia som eksempel.

Klik først på "Historik" øverst. Så lander du på versionshistorik-siden for Google-artiklen.

Som de hurtige har opdaget, minder denne side forfærdelig meget om siden med de seneste ændringer i wikien. Det er fordi de begge er historik-sider.

Derfor skal du nu blot gøre med denne side, som du gjorde med "Seneste ændringer"-siden. Det vil sige, at du enten skal tilføje "?feed="rss" eller "&feed=rss" i slutningen af URL'en. BEMÆRK: På versionshistorik-siderne skifter URL'en på den danske Wikipedia struktur (bemærk ?-tegnet). Det betyder, at du skal skrive "&feed=rss":

http://da.wikipedia.org/w/index.php?title=Google&action=history&feed=rss

Dette trick gælder for alle de Mediawiki-installationer, jeg har prøvet det på. Så nu er det bare at gå i gang! :-D

Categories
Nyheder

God bog om MediaWiki

Hvis du eller din arbejdsplads eller organisation går med planer om at oprette eller implementere en wiki (forklaring: DK/EN), er du/I formentlig stødt på MediaWiki.

MediaWiki er den mest udbredte wiki-software og er blandt andet den, der "driver" det åbne og fri onlineleksikon Wikipedia.

Men en ting er at se, hvad MediaWiki kan, en anden ting er selv at hente, installere og bruge MediaWiki i egne rækker. Til at hjælpe med det har Mizanur Rahman skrevet bogen "MediaWiki Administrators’ Tutorial Guide".

Først lige en disclaimer: Jeg har fået denne bog tilsendt gratis fra forlaget Packt Publishing med det formål at anmelde bogen. Dette har selvfølgelig ikke indflydelse på min bedømmelse af bogen.

Alt i alt er bogen en god bog, både som indføring i wiki-konceptet, og selvfølgelig MediaWiki i særdeleshed, men også for folk som mig, der flittigt bruger MediaWiki, men gerne vil videre med wiki-softwaren — med tilretninger og så videre.

Bogen fortæller, hvordan du henter og installerer MediaWiki og får sat den op. Det bliver lidt teknisk omkring oprettelse af database, men på de fleste webhoteller gør MediaWiki-installationen dette automatisk. Du skal blot sørge for, at den mappe på dit webhotel, hvor du har lagt MediaWiki, er skrivebar.

Herefter kigger bogen på navigation og oprettelse af sider, samt organisation af dit indhold, og gør meget ud af at beskrive, hvordan du bruger MediaWiki. Godt for nybegyndere, mens folk der allerede har et godt kendskab til MediaWiki, efter min opfattelse, roligt kan nøjes med at skimme disse sider.

Meget mere interessant for sådan en som mig ( ;-) ) bliver det, når vi kommer til afsnittet "Hacking MediaWiki", hvor Rahman blandt andet beskriver, hvordan du kan udvide "wiki markup", altså det sprog, du kan bruge, når du formatterer tekst i wikien, hvordan du kan gøre det muligt at "rate" artikler på din wiki og oprette nye "specielle sider".

Derudover kigger afsnittet "Cool Hacks" på, hvordan du kan få MediaWiki til at snakke sammen med:

  • En kalender
  • Se hvem der er online
  • YouTube
  • Multi-upload
  • Kategory-sky/-cloud
  • Google Maps
  • Amazon Ads

Jeg vil ikke gå mere ind i bogen her, men som du nok kan læse, er det de mere nørdede og tekniske ting, jeg har haft for øje ;-)

Men som tidligere nævnt beskæftiger bogen sig en hel del med basal MediaWiki og er derfor oplagt læsning for dem, der skal i gang med wikis — for hvorfor ikke vælge verdens mest udbredte wiki-software?

Hvis du har fået interesse for bogen, kan du købe den hos forlaget selv eller på Amazon.