Categories
Tips

Nødvendig værktøjsliste for onlinejournalister

Min gode bekendte. Filip Wallberg, er startet som lektor på Syddansk Universitets journalistuddannelse.

Da han er en mand, der ånder onlinekommunikation, er de snydeheldige, de studerende.

Allerede nu har han så udgivet en liste over de helt nødvendige værktøjer, som de kommende journalister bør have med sig og ikke mindst beherske .

På listen "Journalistens digitale redskaber " finder du bl.a. – ud over de oplagte som Facebook og Twitter – CoverIt-live og Scribble til live-blogging, Audioboo til lydoptagelser via Android eller iPhone og Bambuser til live-streaming af web-tv.

Tjek hele listen her – og har du et redskab, du i den grad synes mangler, så skriv til Filip og foreslå det – dét bliver han ikke træt af .

Categories
Software Tips

Hvad siger folk om dig på Twitter?

Overvågning af hvad der bliver skrevet og sagt om bestemte personer, firma eller organisation på de sociale fora er vigtig for mange kommunikationsafdelinger, dels som del af konkurrentovervågning eller viden om, hvordan omverdenen ser på ens organisation.

På den fremragende blog 10.000 Words – skrevet af den digitale journalist Mark S. Luckie under sloganet "Where journalism meets tech" – faldt jeg over en kort instruktiv liste over 10 værktøjer og  tjenester, der gør det muligt at overvåge, hvad der bliver skrevet på Twitter.

Nogle af tjenesterne er kendt af de fleste Twitterbrugere:

 • Desktop Twitter-klienten Tweetdeck der bl.a. har den styrke, at man kan oprette lister ud fra søgninger på ord og hashtags # på  emner og personer.
 • Twitters søgetjeneste Twitter Search hvor man kan søge i real-tid på, hvad der bliver skrevet på tjenesten

Dertil kommer tjenester som

 • Social Mention – overvågningstjeneste der søger på alle sociale tjenester på navne og termer.
 • Twitterfall er en anden onlinetjeneste, hvor du taster søgetermer ind, følger de såkaldte trends på Twitter, dvs hvad der i særlig grad bliver tweetet om lige nu.

Det er også muligt at se, hvordan man selv – som person eller organisation – ligger på Twitter med hensyn til at blive retweetet – dvs at ens tweets bliver citeret af andre twitterbrugere –  og nævnt i andres tweets.

 • Twittratr – her kan man se om tweets har været positive, negative eller neutrale om et søgeord.
 • Retweetrank – hvor ofte bliver dine tweets sendt videre ud i netværket – dvs retweetet?
 • BackTweet – hvor mange og hvem linker ind til dit website fra Twitter? Det kan du se her ved at taste din url ind.
 • TweetReach – hvor langt rækker dine tweets ud i verdenen? Det kan du måle med tjenesten, der følger spredningen af dine tweets. Skriv et hashtag, usædvanligt ord brugt i dit tweet – og så hvor langt det nåede rundt i verden. 
 •  Umapper  -Hvem tweeter om det samme emne i nærheden af dig ?
 • Favstar – har nogen på nettet været så begejstret for et af dine tweets, så det fik en favoritstjerne, så kan du finde ud af det her.

Se listen med Mark S. Luckies forklaringer på 10.000 Words – og vid, at den jo ikke er udtømmende for, hvad der findes derude.

Jeg benytter eksempelvis tjenesten HootSuite til at tweete fra, fordi du nemt kan håndtere flere Twitterkontis og ligeledes – som Tweetdeck – kan oprette et utal af lister ud fra søgninger.

Du er velkommen til at bidrage med de værktøjer, du selv bruger – blot lig et link i kommentarfeltet.

Categories
Software Tips

Picnik: Hurtigt, gratis og nemt online-fotoprogram

Min nye gode kollega, Anders Emil Møller (ny interaktiv redaktør på Politiken.dk) har lige vist mig et super lækkert, nemt og socialt billedbehandlings-program, Picnik , der kører online.

Det er lige værktøjet til journalisten, der hele tiden rykker rundt til nye skriveborde og pc'ere eller journalisten, bloggeren, whatever der er på farten og ikke altid har laptoppen med.

Hent
Picnik er gratis at bruge efter registrering – og dernæst har du en billededitor, hvor du i den gratis udgave kan fx

 • rotere
 • beskære
 • ændre størrelse
 • gøre billedet skarpere
 • ordne røde øjne

Det er nemt, intuitivt og smooth – med en fornemmelse af Google-brugbarhed over sig.Det lækre ved Picnik er , at du kan hente fotoet ind fra din computer eller du kan hente det ind fra onlinefototjenester som Picasa, Flickr, Photobucket etc.

Du kan også vælge at skrive url'en på et site: fx. Politiken.dk.

Dernæst finder programmet alle – jeg mener ALLE – fotos, der er på siden og viser dem enkeltvis, hvorefter du kan vælge at du vil redigere det bestemte billede.

Del
Når du er færdig med dit foto kan du dele det med andre via

 • Flickr-slideshow
 • Facebook
 • Picasa
 • Webshots
 • Flickr

eller du kan gemme det på din pc eller få det printet ud.

Det kan godt ligne en tjeneste, som man bør have som link i sine foretrukne og iflg. Anders Emil Møller kommer der hele tiden nye features til.

Er der nogen derude der har prøvet Picnik og kan give bruger/erfaringsratings, så er I hjertens velkomne.

Blogged with Flock

Tags: , , , , , , , ,