Categories
Guides Software Tips

IFTTT: Automatisér dine digitale arbejdsgange

De fleste af os kender det jo godt. Vi har nogle digitale arbejdsgange, som vi egentlig gerne ville slippe for , fordi – ja – vi glemmer dem.

Det kan være backup af data på en blog, publisering af link til en supergod blogpost på forskellige sociale netværk eller notifikationer til din smartphone, når du passerer et bestemt tidspunkt  eller har x-antal mails i din inbox – og du burde rydde op.

Men hvad hulen gør man ved det, tænker man – og prøver med kalender-reminders at komme ud over de kedelige opgaver og få dem gjort. Men fortvivl ikke – der er en anden måde:

Der er et værksted, hvor du selv kan bygge – via moduler eller rettere programstumper  – automatiserede arbejdsgange.  Det sted er If This Then That – eller blot IFTTT.

ifttt-overblik

Det er gratis at registrere sig – og dernæst er det bare som med Lego-klodser at gå ind og bygge en automatiseret opgave.

Der er masser af arbejdsgange – kaldet recipes – i IFTTT, som andre har bygget, men det sjove er at bygge dem selv .

Modtag mail når din favoritblog har nyt
Vi er på Online Minds store fortalere for RSS og brugen af feedlæsere som Feedly.com , men det kan være, at du har en blog eller hjemmeside, som du ønsker ekstra opmærksom på – og her er mails i indboksen stadig en fin ting.

Så du trykker på Create Recipe  i dit kontrolpanel, hvor du har oversigt over dine recipes

IF Recipes  IFTTT

Du går så i gang med syv trin frem mod at have skabt en automatiseret arbejdsgang.

Create Recipe  IFTTT

Du trykker på This – og får adgang til en række triggers – d.v.s. udløsere, hvor du kan vælge mellem hundredevis af forskellige triggers

Create Recipe2

 

Jeg scroller ned og finder RSS – og klikker på den

Create Recipe3Jeg kan enten vælge, at triggeren er, når der er et nyt element i et feed – d.v.s. en artikel eller blogpost – eller at der skal ske en aktion, når et bestemt nøgleord / kategori er knyttet til blogposten. Jeg vælger "New feed item matches"

Create Recipe4

Jeg har været inde på vores blog  og finde ønskede nøgleord – her 'visualisation' og klikket på det for at få URL samt sætte URL for vores feeds ind.

Dernæst trykker jeg create Trigger – og får en status på, hvor langt jeg er nået:

Create Recipe 5

Dernæst trykker jeg på That – d.v.s. hvad skal der sket, når der kommer en ny blogpost med nøgleordet 'visualisation' i RSS-feedet fra Onlineminds.dk ?:

Create Recipe6

Jeg vil gerne have en mail, så jeg vælger email-ikonet og trykker på det.

Create Recip7

Jeg klikker på 'Send me an email' for at personalisere indstillingerne om mailen:

Create Recipe9

Jeg kan føje yderligere tekst til i 'Subject' eller 'body' , men her vælger jeg blot at klikke på 'Create action' og får et oversigts billede af, hvad der udløser en handling:

Create Recipe10

Jeg trykker 'Create recipe ' og vupti den er aktiveret – og figurer i listen af mine recipes

IF RecipesFINAL

 

Hvordan ser det så ud, når der kommer sådan en autogeneret mail. Afsenderen er 'IFTTT Action':

RESULTAT

 

Forbind tjenester til IFTTT

For at du kan trække på fx RSS , mail eller Twitter / WordPress / LinkedIn o.s.v. triggers skal du aktivere dem som kanaler – d.v.s. forbinde IFTTT til dem. Det sker under 'Channels' i dit kontrolpanel.

Channels

Her skal du selvfølgelig gøre op med dig selv, hvad meget du af privacy-hensyn vil give IFTTT adgang til, men der er 168 kanaler. Desuden er der et stort antal færdige recipes, som andre brugere har skabt. Dem finder du under 'Browse'.

Recipesbrowse

 

Det er meget nemt at bruge – og gratis at eksperimentere med: alt fra sms'er til dig, hvis vejrudsigten tyder på regn til synkronisering af din adressebog på smartphone eller computer til et Google Sheets gemt i Google Drive.

Enjoy :-)

 

Categories
Guides Software Tips

Tilføj, og brug, søgemaskiner i Google Chrome

Folk, der følger med her, ved nok godt, at jeg bliver gladere og gladere for Googles Chrome-browser. Ikke alene er den hurtig, men den er også skåret helt ind til benet. Det giver en utrolig hurtig browser med en meget "glat" og ren overflade så at sige.

En ting, jeg har brugt et stykke tid, men endnu ikke fået skrevet om, er Chromes måde at håndtere søgemaskiner på. Du kender sikkert søgefeltet i det øverste højre hjørne fra fx Mozilla Firefox og nyere udgaver af Microsofts Internet Explorer-browser.

Sådan et tekstfelt er der ikke i Google Chrome. Der er til gengæld noget meget smartere. I hvert fald, hvis du spørger mig.

Lad os for det første starte med at tilføje en ny søgemaskine i Google Chrome. Lad os sige, at vi vil gøre det lettere for os selv at søge på billeder på Flickr, som vi gerne må bruge kommercielt. Vi kan selvfølgelig installere det FlickrKomm-søgeplugin, jeg har lavet (som både virker til Firefox, Chrome og Internet Explorer – standarder er herlige!), men det er ligesom for nemt. Så vi laver den fra bunden.

 1. Start med at gå ind på Flickr og søg for eksempel på depeche mode.
 2. Klik nu på "Advanced Search", den finder du til højre for "Search"-knappen.
 3. Scroll ned til bunden, hvor du finder "Creative Commons"-logoet.
 4. Sæt hak i "Only search within Creative Commons-licensed content" OG "Find content to use commercially".
 5. Tryk "Search" i bunden
 6. Nu ser du søgeresultater med billeder, du må bruge kommercielt. Kopiér nu URL'en fra denne side
 7. Åbn Notesblok eller et andet program til håndtering af rå tekst og kopiér URL'en derind (dette er egentlig ikke nødvendigt, men det gavner overblikket).
 8. Gå nu tilbage til Google Chrome og klik på "Customize and control Google Chrome"-knappen (det er svensknøglen i øverste højre hjørne)
 9. Vælg "Options"
 10. Ud for "Default search" klikker du på "Manage"-knappen.
 11. Nu ser du en liste over de søgemaskiner, du har i Google Chrome. Klik "Add" ude til højre for at tilføje en ny.
 12. Giv den et navn, fx "Flickr Kommercielt"
 13. Skriv et "keyword". Dette skal være kort og nemt at huske, da det er det, du skal bruge fremover. Her kan vi eksempelvis vælge "flickrkomm".
 14. Så mangler vi kun "URL". Her skifter du til Notepad og kigger på URL'en. I dette tilfælde ser den således ud:
  http://www.flickr.com/search/?q=depeche+mode&l=comm&ct=0&adv=1
 15. Nu skal du finde søgestrengen i den URL (i dette tilfælde depeche mode og erstatte den med %s. Så kommer den til at se således ud:
  http://www.flickr.com/search/?q=%s&l=comm&ct=0&adv=1
 16. Kopiér nu denne URL ind i Google Chrome i "URL"-feltet for din nye søgemaskine.
 17. Tryk "OK".
 18. Tryk "Close".
 19. Så er din nye søgemaskine klar. Prøv at skrive: flickrkomm depeche mode. I det sekund du trykker [mellemrum] efter "flickrkomm" skulle Google Chrome gerne finde ud af, at du vil lave en søgning på kommercielle billeder på Flickr.

Det er egentlig ret simpelt. Hvis du vil tilføje en Twitter-søgning, skal du bruge denne URL:
http://search.twitter.com/search?q=%s

Husk at du også kan tilføje søgemaskiner, som ellers er lavet til Firefox og Internet Explorer, såfremt de bruger OpenSearch-standarten.

Categories
Software Tips

Tilføj nye ordbøger i Google Chrome

Googles browser, Chrome, har, ligesom Firefox, indbygget stavekontrol, som du kan bruge, når du skriver tekst i browseren, hvad enten det er blogindlæg, et indlæg på et forum eller en søgning i Google eller noget helt fjerde.

Som udgangspunkt vil Chrome gerne tale engelsk, hvis du ligesom mig har din Chrome sat til engelsk, men Chrome forsøger at gætte sig til sproget, men det virker ikke altid for mig. Nogle gange er det nok at vente, andre gange skal jeg klikke udenfor tekstfeltet for at få det til at slå igennem, mens jeg i andre gange skal refreshe siden.

Derfor blev jeg lykkelig i dag, da jeg fandt ud af, at man kan tilføje nye ordbøger i Chrome (det mindes jeg ikke, at man har kunnet i alle tidligere versioner). Hvor du i Firefox skal genstarte browseren for at installere en anden ordbog, er det ufatteligt nemt i Chrome.

Når du står i tekstfeltet, skal du blot højreklikke og vælge "Language settings":

I det vindue, der nu popper op, skal du blot klikke "Add", vælge "Danish – dansk" i listen og trykke "OK".

Fra nu af kan du skifte til dansk ved blot at højreklikke i tekstfeltet, pege på "Spell-checker options" og vælge "Danish". Du kan installere flere ordbøger på samme måde. Det kan vist ikke være meget nemmere.

Categories
Software

Google klar med version 2.0 af Chrome-browseren

I starten var Googles browser Chrome ikke lige noget for mig, men den har efterhånden vokset sig ind på mig, og nu starter jeg den stort set uden at tænke over det.

Jeg bruger stadig Firefox, da den har muligheden for udvidelser, og jeg har nogle gode udvidelser (samt at Firefox er verdensmester, når der skal markeres data i tabeller), som gør mit browser-arbejde lettere, men når det skal være hurtigt og simpelt; Ja, så vender jeg mig mod Chrome, der med sin V8-JavaScript-motor (som er kodet i Danmark) bare tonser derudaf.

Nu er version 2 af browseren så klar, står at læse på Chrome-bloggen.
De for brugerne primære opdateringer er:

Improved New Tab Page: The most requested feature from users was the ability to remove thumbnails from the New Tab page. Now you can finally hide that embarrassing gossip blog from the Most Visited section.

Full Screen Mode: If you've ever given a presentation or watched a large video using Google Chrome, you might have wished you could use every last pixel on your screen for the content. Now you can hide the title bar and the rest of the browser window by hitting F11 or selecting the option in the Tools menu.

Form Autofill: Filling out your information in forms over and over again can be tedious. Form autofill helps by showing information you've previously entered into the same form fields automatically. If at any point you want to clear out your information, that's easy to do from the Tools menu.

Derudover er der fikset mere end 300 fejl, samtidig med at browseren er gjort hurtigere – hvem havde troet det var muligt?

Se product manager, Brian Rakowski, tale om opdateringerne:

Hvis du endnu ikke har prøvet Google Chrome, er det på chrome.google.com, det sker. Har du allerede Chrome, kan du opdatere til version 2 ved at klikke på "Customize and control"-knappen på værktøjslinjen (svensknøglen), klikke "About Google Chrome" og derfra opdatere.

Categories
Software Tips

Hænger Firefox i Vista? Zone Alarm kan være skurken

Jeg har i mange år brugt Zone Alarm som software firewall til at beskytte min computer og at kontrollere hvilke programmer, der har adgang til internettet hvornår. Men det gør jeg ikke længere.

Årsagen er, at min Firefox-brower begyndte at hænge. Selvom jeg lukkede browseren, kunne jeg ikke starte den igen, da den sagde til mig, at Firefox allerede kørte. Jeg åbnede min procesoversigt/jobliste i Windows Vista og så, at Firefox kørte, men jeg kunne ikke afslutte processen. Jeg bemærkede, at fejlen som regel opstod umiddelbart efter, at Firefox af en eller anden grund ikke gad indlæse websites.

Well, jeg googlede løs og landede på en side på MozillaZine, kaldet (meget passende) "Firefox hangs".

Her står følgende ud for ZoneAlarm:

If you use ZoneAlarm on Windows Vista, Firefox may stop loading web pages and may also not exit properly. You may not be able to end the firefox.exe process and will need to restart the computer before you can reopen Firefox. If these suggestions don't work, uninstall ZoneAlarm and use another firewall (or use the Windows Firewall).
[…]
ZoneAlarm on Windows Vista Firefox may stop loading pages or hang on Windows Vista when ZoneAlarm is installed. Uninstall ZoneAlarm and use the Windows Firewall, or install another firewall such as the free Comodo Firewall.

Jeg prøvede at nulstille ZoneAlarms indstillinger (som forklaret her), men intet virkede. Jeg gættede på, at det var dette issue, der drillede min Firefox, så jeg besluttede at afinstallere Zone Alarm og finde mig en ny software firewall. Jeg endte med Online Armor (som jeg er rigtig glad for, men det er en anden historie), og min Firefox virker nu upåklageligt, og jeg oplever generelt en hastighedsforbedring (som jeg også skrev på Twitter), så jeg får udnyttet det potentiale, der ligger i min "op til 20 mbit"-forbindelse hos CyberCity.

Så hvis du har et lignende problem, så kan Zone Alarm være den skyldige. Jeg ville ønske, der var en anden måde at gøre det på, men nu måtte den altså lade livet. Tippet er hermed givet videre :-)

Categories
Software Tips

Kombinér New York Times og Mozilla Prism til en valg-widget

Jacob Christensen har tippet mig om, at The New York Times kan være et godt sted at følge det amerikanske valg, mens tallene ruller ind.

Jeg kunne godt bruge en form for widget, jeg kan have på mit skrivebord, hvor jeg kan følge med i den slags ting. Midlet: Mozilla Prism.

Prism kan bedst beskrives som en minimal browser, en nedbarberet udgave af Firefox. Hver website man har åbent, kører i hver sit vindue, hvilket betyder, at man for eksempel kan have et vindue dedikeret til Gmail eller Google Reader kørende hele dagen uden at skulle genstarte programmet.

Så den er perfekt til The New York Times' oversigt over tallene, mens de ruller ind. Du snupper URL'en til grafikken og tilføjer den som ny profil i Prism – du kan oprette en ny sideprofil i Prism ved simpelthen bare at starte programmet.

Vælg, hvor du vil have genvejen placeret og opret den nye profil. Så er det bare at klikke på genvejen, og så er du kørende. Så ender du med et resultat, der ser således ud:

The New York Times + Mozilla Prism

Categories
Software Tips

Sådan tester du Firefox' nye JavaScript-motor

Dette indlæg hører til i den mere "nørdede" ende, men hvis du vil prøve en hurtig browser, så læs videre :-)

Da Google lancerede deres Chrome-browser var der en del snak om den nye JavaScript-motor 'V8', som er udviklet af Googles hold her i lille Danmark.

Hvad de færreste ved er imidlertid, at folkene bag Mozilla Firefox-browseren arbejder på en ny JavaScript-motor ved navnet 'TraceMonkey', som man regner med bliver implementeret i Firefox 3.1 — seneste nuværende stabile Firefox-udgivelse er i skrivende stund 3.0.3.

Anyway, her er, hvad du skal gøre for at prøve kræfter med 'Tracemonkey'.

 1. Hent det seneste build af Firefox browseren (kun på engelsk og kun til test, ingen support — hverken herfra eller fra Mozilla)
 2. Når du kører Minefield (som den seneste nightly-version af Firefox hedder), skriver du "about:config" i adresselinien
 3. Klik på "I'll be careful, I promise!"-knappen
 4. Søg på "jit"
 5. Dobbeltklik på "javascript.options.jit.chrome" og "javascript.options.jit.content" for at sætte dem til "true"
 6. Så er der tændt for Tracemonkey!

Jeg har kun nået at lege med den nye motor lidt men har allerede oplevet en hastighedsforbedring – Google Maps kører for eksempel ekstremt glidende og hurtigt! Den er sågar målt til at være hurtigere end Chrome.

Categories
Software Tips

Sådan løser du problemet med opdatering til Adobe Flash 9

For nogle uger siden sad jeg og passede webmaster-postkassen på mit arbejde. Det er den mailbox, som folk skriver til, når der er problemer, eller hvis de har ris og ros.

En del mennesker skrev ind, at de havde problemer med at se vores web-tv – den sagde, at de skulle opdatere deres version af Adobe Flash til den seneste. Problem: Det havde de gjort.

Sammen med en af vores læsere/seere, fik vi det dog til at spille. Jeg fandt opskriften hos Screecast.com:

 1. Luk alle browser-vinduer
 2. Afinstallér/fjern Adobe Flash ved hjælp af Adobe Flash Player Uninstaller
 3. Genstart din computer (det er muligvis ikke nødvendigt, men en god idé!)
 4. Geninstaller Adobe Flash

Den fremgangsmåde løste problemet for alle dem, jeg var i kontakt med. Det lader altså til, at der går noget galt under den automatiske opgradering til Flash 9. Heldigvis er der en udvej, men der skiltes ikke ligefrem med den :-)

Categories
Software Tips

Firefox: Få flere Flickr-features

Flickr er mit foretrukne sted at placere mine billeder, blandt andet på grund af funktionaliteten med collections, sets, tags og det sociale ved Flickr.

Hvis du er Firefox-bruger, kan du imidlertid få endnu mere glæde af Flickr.

Gina Trapani fra Lifehacker, der tidligere har lavet Better Gmail-udvidelsen til Firefox (til den gamle Gmail og til den nye Gmail) har lavet Firefox-udvidelsen Better Flickr.

Teknikken er den samme som ved Better Gmail, Gina har taget en bunke såkaldte user script til Greasemonkey-udvidelsen (der gør det muligt at manipulere websider direkte i browseren) og sammensat dem.

Better Flickr-siden er der en liste over de nye features, du får med Better Flickr:

 • Flickr Buddy Icon Reply
 • Flickr More User Links
 • Flickr Photo Magnifier
 • Flickr Photo Page Enhancer
 • Flickr Rich Edit
 • Flickr Thumbnails Enhancer

Læs mere om disse features hos Lifehacker.

Happy Flickr'ing :-)

PS: Jeg ved ikke umiddelbart, om Better Flickr-udvidelsen også virker i browsere, der baserer sig på Firefox-koden, altså for eksempel Flock.com.

Categories
Software Tips

Tweak adresse-baren i Firefox 3

En af de mere synlige nye ting i Firefox 3-browseren er den nye adressebar, kaldet "Awesome bar", der lader dig finde sider frem, du tidligere har besøgt ved, at du blot skal skrive dele af sidetitlen.

Nogle kan lide Awesome Bar, andre kan ikke. Personligt er jeg meget glad for den.

Men hvad enten du er glad for den eller ej, så bør du tjekke Firefox Extension Guru's blogindlæg om, hvordan du tweaker adressebaren i Firefox 3.

Jeg er især interesseret i tippet om, hvordan man kan udelukke bookmarks/favoritter fra de forslag, som Awesome Bar'en kommer med:

Remove ALL Bookmarks – Your displayed results will only be based on your browser history as well what has already been typed in the Smart Location Bar. With about:config change the following entries to ‘0”² (note this is a zero, not an ‘O’ also be sure to Restart Firefox and clear history after making these changes):

 • places.frecency.unvisitedBookmarkBonus
 • places.frecency.bookmarkVisitBonus

God tweaking :-)