Categories
Guides Software Tips

Tilføj, og brug, søgemaskiner i Google Chrome

Folk, der følger med her, ved nok godt, at jeg bliver gladere og gladere for Googles Chrome-browser. Ikke alene er den hurtig, men den er også skåret helt ind til benet. Det giver en utrolig hurtig browser med en meget "glat" og ren overflade så at sige.

En ting, jeg har brugt et stykke tid, men endnu ikke fået skrevet om, er Chromes måde at håndtere søgemaskiner på. Du kender sikkert søgefeltet i det øverste højre hjørne fra fx Mozilla Firefox og nyere udgaver af Microsofts Internet Explorer-browser.

Sådan et tekstfelt er der ikke i Google Chrome. Der er til gengæld noget meget smartere. I hvert fald, hvis du spørger mig.

Lad os for det første starte med at tilføje en ny søgemaskine i Google Chrome. Lad os sige, at vi vil gøre det lettere for os selv at søge på billeder på Flickr, som vi gerne må bruge kommercielt. Vi kan selvfølgelig installere det FlickrKomm-søgeplugin, jeg har lavet (som både virker til Firefox, Chrome og Internet Explorer – standarder er herlige!), men det er ligesom for nemt. Så vi laver den fra bunden.

 1. Start med at gå ind på Flickr og søg for eksempel på depeche mode.
 2. Klik nu på "Advanced Search", den finder du til højre for "Search"-knappen.
 3. Scroll ned til bunden, hvor du finder "Creative Commons"-logoet.
 4. Sæt hak i "Only search within Creative Commons-licensed content" OG "Find content to use commercially".
 5. Tryk "Search" i bunden
 6. Nu ser du søgeresultater med billeder, du må bruge kommercielt. Kopiér nu URL'en fra denne side
 7. Åbn Notesblok eller et andet program til håndtering af rå tekst og kopiér URL'en derind (dette er egentlig ikke nødvendigt, men det gavner overblikket).
 8. Gå nu tilbage til Google Chrome og klik på "Customize and control Google Chrome"-knappen (det er svensknøglen i øverste højre hjørne)
 9. Vælg "Options"
 10. Ud for "Default search" klikker du på "Manage"-knappen.
 11. Nu ser du en liste over de søgemaskiner, du har i Google Chrome. Klik "Add" ude til højre for at tilføje en ny.
 12. Giv den et navn, fx "Flickr Kommercielt"
 13. Skriv et "keyword". Dette skal være kort og nemt at huske, da det er det, du skal bruge fremover. Her kan vi eksempelvis vælge "flickrkomm".
 14. Så mangler vi kun "URL". Her skifter du til Notepad og kigger på URL'en. I dette tilfælde ser den således ud:
  http://www.flickr.com/search/?q=depeche+mode&l=comm&ct=0&adv=1
 15. Nu skal du finde søgestrengen i den URL (i dette tilfælde depeche mode og erstatte den med %s. Så kommer den til at se således ud:
  http://www.flickr.com/search/?q=%s&l=comm&ct=0&adv=1
 16. Kopiér nu denne URL ind i Google Chrome i "URL"-feltet for din nye søgemaskine.
 17. Tryk "OK".
 18. Tryk "Close".
 19. Så er din nye søgemaskine klar. Prøv at skrive: flickrkomm depeche mode. I det sekund du trykker [mellemrum] efter "flickrkomm" skulle Google Chrome gerne finde ud af, at du vil lave en søgning på kommercielle billeder på Flickr.

Det er egentlig ret simpelt. Hvis du vil tilføje en Twitter-søgning, skal du bruge denne URL:
http://search.twitter.com/search?q=%s

Husk at du også kan tilføje søgemaskiner, som ellers er lavet til Firefox og Internet Explorer, såfremt de bruger OpenSearch-standarten.

Categories
Guides Tips

FriendFeeds lister kan hjælpe dig med overblik over din Twitter-strøm

Du kender det måske. Du vil gerne følge en masse interessante mennesker på Twitter, men hvad enten du følger med på twitter.com eller bruger en applikation til din telefon og/eller computer, er det meget svært at følge med og danne sig overblikket.

Her kan en anden tjeneste hjælpe dig: FriendFeed.

FriendFeed er det, jeg vil kalde en "se mig"-tjeneste. Her kan du tilføje dine forskellige kanaler (såsom blogs, Twitter, Flickr, Facebook, Delicious etc) og præsentere dem for dem, der vil følge dig, i én strøm.

Det betyder, at du også kan følge andres gøren og laden på det allestedsnærværende internet via FriendFeed. Og her har FriendFeed en smart feature, som du kan bruge, når det er dig, der skal følge andre: Lister.

Der er dog et lille krav: Nemlig at dem, du vil følge skal være på FriendFeed. Du kan altså ikke følge en persons tweets (opdateringer via Twitter), hvis vedkommende ikke er på FriendFeed. Mange af dem, jeg følger på Twitter, er dog også på FriendFeed, så for mig har det ikke været et problem.

Hvis du er ny på FriendFeed (eller ikke følger særlig mange) skal du starte med at gennemsøge FriendFeed for de mennesker, du følger på Twitter. Dette gør du på FriendFeeds' Friends Search-side ved at klikke på Twitter-logoet.

(Tak: Jeg så denne feature via The Blog Herald.)

Når dette så er gjort færdigt, skal du have oprettet en liste over de personer, som du virkelig gerne vil følge. Klik dig ind på "Friends"-siden og klik "New friend list" oppe til højre.

Navngiv listen og klik "Create". Jeg har valgt at kalde min for "Double Plus Good" — en lille reference :-)

FriendFeed fortæller dig nu, at listen er tom. Well, dåååh! Nu skal du så gå i gang med at plukke løs af de folk, du gerne vil have på din eksklusive FriendFeed-liste. Klik på "choose the friends"-linket og vælg de folk, der skal være på listen ved blot at klikke på dem, så de får blå baggrund. Oppe til højre kan du hele tiden se, hvor mange du har valgt.

Når du har gjort det, klikker du "Save changes" i bunden. Voila – du kigger nu på strømmen fra din nyoprettede liste.

Bemærk dog, at du her også ser indhold fra de andre sites, som dem på listen, har tilføjet. Altså hvis de har tilføjet fx Flickr og/eller Delicious, vil du også se det.

Ignorér alt det spændende indhold og scroll helt ned til bunden af siden (her trykker dovne mennesker CTRL+END).

I bunden står der "Other ways to read this feed". Tryk på det hvid-orange RSS-ikon. Nu har du et feed for din liste. Snup URL'en til dette feed fra din browsers adressefelt.

Åbn nu din favorit feedreader/-læser, i min verden er det Google Reader. Opret et nyt abonnement (eller hvad det nu hedder hos dig) og kopiér URL'en fra FriendFeed-feed'et ind.

Nu kan du følge din VIP-liste i Google Reader (eller hvad du nu bruger), så du automatisk kun ser de folk, som du gerne vil. Du kan sagtens lave flere lister, fx en til kolleger, en til co-nørder og så videre og så videre. Det styrer du selv.

Du kan også altid ændre i en liste. Det gør du ved at gå ind på FriendFeed, klikke på listen ude til højre og klikke "Add/remove friends" i toppen. Her kan du tilføje og fjerne personer til/fra listen.

Categories
Guides Tips

Sådan oversætter du WordPress-temaer

Bemærk: Dette indlæg er blevet opdateret 26. august 2008 med informationer omkring datoformater. Du kan hoppe direkte til den tilføjede tekst, hvis du vil.

WordPress er blevet en af de meste (hvis ikke den mest udbredte) blogging-platforme. Det skyldes blandt andet den enorme palette af WordPress-temaer (altså designs) der er derude.

Desværre er det få af disse temaer, der er oversat til dansk, og det holder jo bare ikke 100%, at der står "Published by", "Leave a comment" og "This entry was posted…", når blogindlæggene er på dansk, vel? :-)

Heldigvis er det meget nemt at oversætte WordPress-temaer. Du skal bruge Poedit til at lave oversættelserne, så den kan du godt gå i gang med at hente og installere, mens du læser videre.

Da der også er en ok chance for, at du skal redigere i tema-filerne, får du også brug for en god tekst-editor. Her er Notepad++ noget af det bedste, du kan få. Akkurat som Poedit er den gratis.

Punkt 1
Det første, du skal gøre er at undersøge, om temaet nu ikke skulle være oversat til dansk i forvejen. Det kan du tjekke ved at se, om der er en fil med navnet "da_DK.mo" sammen med dit tema. Er der det, er temaet formentlig klar til dansk. Hvis der følger en "da_DK.po"-fil med er det endnu bedre. Det betyder nemlig, at du kan redigere i oversættelsen.

Forvirret? Det behøver du ikke være. WordPress oversættelser foregår ved, at man redigerer i en såkaldt .po-fil med Poedit (passende navn, ikke?). Hver gang man gemmer sin .po-fil, laver Poedit en opdateret .mo-fil. Det foregår helt automatisk, og .mo-filen bliver placeret i samme mappe som .po-filen. Det er .mo-filen, WordPress henter oversættelsen fra, men det er i .po-filen, du kan redigere i oversættelsen.

.po- og .mo-filer skal placeres i mappen for det specifikke tema, sammen med .php-filerne.

Punkt 2
Okay, hvis der ikke er en "da_DK.mo" og/eller "da_DK.po", kan du med det samme tjekke, om der er andre .po-filer. Er der det, kan du tage en kopi af en af dem, omdøbe den til "da_DK.po" og oversætte den til dansk. Som forklaret ovenfor vil Poedit så automatisk give dig en "da_DK.mo"

Punkt 3
Hvis der slet ikke er nogle .po-filer, er din sidste redning (inden du skal på arbejde :-)), at du kan tjekke, om der er en .pot-fil. Er der det, gør du følgende:

 1. Start Poedit
 2. "File" » "New catalog from POT file…"
 3. Find din .pot-fil og åbn den med Poedit
 4. Lav oversættelserne og gem filen som "da_DK.po"

Så har du en dansk oversættelse, som du kan uploade sammen med tema-filerne.

Punkt 4
Okay, hvis ingen af de ovenstående tre punkter har givet gevinst, er der ikke andet at gøre end at spytte i hænderne, gnide håndfladerne mod hinanden og gå i gang.

Er temaet klar til at blive oversat?
Det første du skal gøre er at tjekke, om temaet overhovedet er klar til at kommunikere med .mo-filen. Der er kun én måde at gøre dette på: Kig i koden.

Gå alle .php-filerne i temaet igennem. Alle (og jeg mener alle) tekststrenge, der skal oversættes skal være inkluderet i en "__" eller "_e" funktion.

Hvad er nu det, tænker du nok. "__" og "_e" er WordPress' måde at trække oversættelser ind:

"__" er til tekststrenge, som bliver lavet om til links, det er for eksempel, "Previous page", "Next page", "No comments", "1 comment", "% comments" etc.

"_e" er til tekststrenge der er, ja, tekststrenge. Det vil sige al tekst, der fremstår, som ren tekst, og ikke bliver til links. Her er det lidt tricky, for en "_e"-streng kan sagtens indgå i et link:

<a href="http://www.onlineminds.dk">Visit Online Minds</a>

I dette tilfælde vil "Online Minds" være en tekststreng og linktitel. Men der skal en "_e" omkring. Og det ser sådan ud:

<a href="http://www.onlineminds.dk"><?php _e('Visit Online Minds', 'onlineminds'); ?></a>

Men hov, hvad er nu det, der står efter kommaet? 'onlineminds'?

Jo, det er sådan, at det er de færreste ting i livet, der er lige til, og sådan er det også med WordPress-oversættelser. Hver oversættelse skal have et tekstdomæne. WordPress er rimelig ligeglad med, hvad du sætter tekstdomænet (for det tema, du er ved at oversætte) til, pas dog på med mellemrum, men husk for pokker, at lade det være det samme hele vejen igennem.

Jeg gør gerne det, at jeg sætter tekstdomænet til det samme som navnet på tema-mappen. Ligger temaet i en mappe med navnet "yellowjacket-10", ja så sætter jeg tekstdomænet til "yellowjacket-10".

Til slut skal vi kalde tekstdomænet, men lad os vente lidt med det.

"_e" er den, der er lettest at komme i gang med, så lad os starte der. Som det fremgår af ovenstående er oversættelsen bygget op efter følgende model:

<?php _e('Original tekst', 'tekstdomæne'); ?>

Det vil sige, at du skal lede .php-filerne igennem efter alle tekst-strenge (som hører under "_e") og sætter <?php _e(' foran og ', 'tekstdomæne'); ?> bagefter.

__ awaits…
Men der er jo stadig "__" tilbage. Her er det straks lidt mere tricky. "__" skal bruges ved alle de oversættelser, der (af WordPress) bliver omkodet til HTML-links, som forklaret ovenfor.

Det vil sige, at du skal bruge "__", når du for eksempel støder på:

<?php next_posts_link('&laquo; Older Entries') ?>

Så skal du sætte selve teksten i en "__" funktion. Men frygt ej, det er ikke besværligt :-)

<?php next_posts_link(__('&laquo; Older Entries', 'tekstdomæne')) ?>

Min hadeoversættelse er, når der skal sættes "__" funktioner omkring antallet af kommentarer til et indlæg. Oprindeligt ser koden (oftest) sådan ud:

<?php comments_popup_link('No Comments &#187;', '1 Comment &#187;', '% Comments &#187;'); ?>

Som de hurtige øjne har spottet, er der her tre tekststrenge, der skal oversættes:

 • No Comments &#187;
 • 1 Comment &#187;
 • % Comments &#187;

Og da de alle tre skal oversættes, skal de i hver deres "__" funktion:

<?php comments_popup_link(__('Add Comment &#187;', 'tekstdomæne'), __('1 Comment &#187;', 'tekstdomæne'), __('% Comments &#187;', 'tekstdomæne')); ?>

Her bliver du rigtig glad for Notepad++, hvor du ved at klikke på en parentes kan se, hvor den åbner og lukker. Ellers er det nemt at glemme de to lukkeparenteser til sidst… ;-)

Hvis du synes, det hele lyder lidt for besværligt at komme i gang med, kan du starte med at kigge nogle af de allerede oversatte temaer, eller du kan kigge i standard-temaet (det ligger i \wp-content\themes\default i din WordPress), der er de korrekte funktioner de rigtige steder.

Opdatering! __ bruges også til dato- og tidsformater!
Siden jeg oprindeligt skrev dette indlæg, har jeg oversat en del flere WordPress-temaer og har opdaget behovet for at kunne tilpasse datoformatet fra amerikansk til dansk. Det ser bare dumt ud, når der står "juli 31st" ud for et indlæg.

Når WordPress snakker dato og tid, bruges standardoperatørerne for PHP.

Det vil sige, at "F jS, Y" bliver til (på engelsksproget WordPress) "July 31st" og altså "juli 31st" på dansk. Derfor vil vi (ved at skæve til operatørerne for PHP's dato og tid) have den til at skrive 31. juli, og det gøres ved at skrive "j. F". "Y" kan vi bare lade være, da det giver året, altså "2008" i skrivende stund.

Ergo, når du møder følgende:

<?php the_time('F jS, Y'); ?>

Erstatte det med:

<?php the_time(__('F jS, Y', 'tekstdomæne')); ?>

Så bliver det trukket ud i din oversættelsesfil, og du kan indtaste "j. F Y" (uden anførselstegn) i Poedit, når du kommer dertil.

Det samme gør sig gældende med andre dato- og tidsformater i WordPress. Tilføj hellere listen over PHP-operatører til dato og tid til dine bogmærker, den er god at have ved hånden :-)

Kald tekstdomænet
Når du er færdig med at sætte strengene i "__" og "_e" funktioner, skal du kalde det tekstdomæne, som du har valgt. Hvis der ikke er det samme tekstdomæne på alle strengene, bliver strengene med det forkerte tekstdomæne ikke oversat.

Men for at få det til at virke, er du først og fremmest nødt til at kalde tekstdomænet. Det gør du ved at gå ind i "functions.php"-filen i det tema, du vil oversætte. I den første sætning (efter "<?" — så teknisk set er det linie #2) skriver du:

load_theme_textdomain('tekstdomæne');

Når alt dette er gjort, skal du i gang med selve oversættelsen. Her skal du bruge Poedit, som gerne skulle være installeret på din maskine nu.

 • Åbn Poedit
 • "File" » "New catalog…"
 • Under "Project info" beskriver du nu oversættelsen og vælger sprog ("Danish"), land ("DENMARK") og tegnsæt ("UTF-8").
 • Under paths klikker du på "New item" og skriver stien til WordPress-temaet — det letteste er at kopiere den ind fra din Stifinder, så er du sikker på, det er den rigtige!)
 • Under keywords skal du trykke "New item" og skrive "__". Tryk på "New item" igen og skriv "_e".
 • Når det hele er på plads, klikker du på "OK"

Poedit scanner nu .php-filerne igennem for forekomster af "__" og "_e" og trækker tekststrengene ind.

Nu er det bare lige ud ad landevejen at oversætte tekststrengene. Når du er færdig har du, som nævnt i starten af dette indlæg, en .po- og .mo-fil.

Og så skulle dit WordPress-tema gerne være oversat :-)

BEMÆRK: Til trods for al det hårde arbejde, kommer din oversættelse ikke frem, hvis din blog ikke er sat til dansk. Hvis den ikke er det, gør du det i din "wp-config.php"-fil, som WordPress oprettede, da det blev installeret.

I linjen med "WPLANG" skal der stå:

define ('WPLANG', 'da_DK');

Jeg satser på at vende jeg tilbage med en lignende guide til oversættelse af WordPress-plugins på et senere tidspunkt…jeg kan dog ikke love noget tidspunkt i disse ferie-tider :-)

Categories
Guides Tips

Få mail-opdateringer fra dine Flickr-kontakter

Det er feriesæson, så det kan være svært at følge med i vennernes gøren og laden på internettet. For eksempel hvad angår billedet på Flickr, kan det være svært at følge med i, hvad ens kontakter uploader. Sådan har jeg det i hvert fald.

Derfor blev jeg glad, da jeg fandt ud af, at Flickr har en e-mail-feature, hvor man kan vælge at få tilsendt e-mails, når ens kontakter uploader nye billeder og/eller, når der er aktivitet på ens billeder – det kan for eksempel være kommentarer, eller at en anden Flickr-bruger har tilføjet dit billede som favorit.

Her er opskriften på, hvordan det gøres.

 1. Log ind på Flickr
 2. Klik "Contacts" øverst
 3. I bunden af siden klikker du på "Get updates by e-mail"
 4. Markér dine ønsker ved at hakke checkbox'ene af, jeg har valgt at få en e-mail, så snart der er aktivitet på mine fotos, og at Flickr skal sende en mail en gang i døgnet med en opsamling af billeder uploadet af mine kontakter.
 5. Klik "Save changes", når du er færdig

Her kan du se et eksempel på, hvordan en mail med oplysninger om nye billeder fra kontakter kan se ud (klik på billedet for større version):

Eksempel på en mail fra Flickr

Categories
Guides Tips

WordPress: Sådan trækker du TinyURL for et indlæg ind

Dette tip berører kun WordPress, men med lidt ændring i koden, burde det kunne portes til at virke generelt på PHP. Mere om det i slutningen af indlægget.

Du kender muligvis TinyURL, en simpel tjeneste, der tager et langt link og gør det kortere. På dansk har vi kortlink.dk, men TinyURL er mere udbredt. Derudover har TinyURL et ret simpelt API, som Dave Winer også har skrevet om.

TinyURL-API'et fungerer på den måde, at du bruger en .php-fil hos dem (http://tinyurl.com/api-create.php), som du sender en URL ind i. TinyURL's api-create.php spytter så en TinyURL http-URL ud til dig. Lad os tage et eksempel:

http://tinyurl.com/api-create.php?url=http://www.onlineminds.dk

Resultat: http://tinyurl.com/6zu3ju.

PHP er din ven. Din bedste ven.
Okay, det var den nemme del. Nu skal vi have fat i den TinyURL, som bliver spyttet ud. Her bruger vi PHP, som også er det sprog, WordPress er skrevet i.

For overblikkets skyld slår jeg denne operation ud på to variabler, men det kan i virkeligheden godt gøres i ét hug, som jeg vil vise lige om lidt.

Først får vi fat i URL'en på den side, som spytter TinyURL'en ud, altså fx:
http://www.tinyurl.com/api-create.php?url=http://www.onlineminds.dk.

Det gør vi på den snedige måde, at vi tager den første del af URL'en (til og med "?url=") og slår det sammen med WordPress-funktionen "get_permalink", som spytter URL'en til et blogindlæg ud. I PHP ser det således ud:

<?php $gettinyurl = "http://tinyurl.com/api-create.php?url=" . get_permalink(); ?>

Variablen "gettinyurl" er nu sat til den URL, som browseren lander på, når api-create.php spytter en TinyURL til den pågældende side ud. Nu skal vi have fat i det indhold, den spytter ud: TinyURL'en. Her har PHP en herlig funktion, der hedder file_get_contents (jeg skylder en stor tak til vores udvikler Søren Pedersen her, som gjorde mig opmærksom på denne!).

Vi laver en ny variabel (lad os kalde den "tinyurl") og sætter den til at trække indholdet ud, via den parameter ("gettinyurl"), som vi lige har sat:

<?php $tinyurl = file_get_contents($gettinyurl); ?>

Nu er det eneste, du skal gøre at spytte "tinyurl" ud der, hvor du vil have TinyURL'en vist:

<?php echo $tinyurl; ?>

Sådan.

Bemærk: Dette virker kun, når du er i The Loop i WordPress, kort fortalt der, hvor WordPress trækker indlæg ud. Det er i samme område, som overskrift, link og antal kommentarer til et indlæg bliver trukket ud.

Plug it in, plug it in
Efter at have kodet dette, er jeg blevet opmærksom på et WordPress-plugin, Tiny Link, som gør præcis det samme, den gør det bare i ét smæk. Koden til Tiny Link-plugin'et ser således ud:

function TinyLink() {
// get the tinyurl link and create one for the current permalink
$tinylink = file_get_contents("http://tinyurl.com/api-create.php?url=" . get_permalink());

// Print the result
echo $tinylink;

}

Altså præcis det samme. Plugin'et gør dog noget smart. Det laver en funktion med navnet "TinyLink", som du kan kalde, hvor som helst, du vil have det (stadig så længe du er i The Loop) ved at skrive:

<?php TinyLink() ?>

Få det til at spille udenfor WordPress
Som jeg lovede tidligere, kan dette også lade sig gøre, selvom man ikke nødvendigvis er i WordPress. Og det kan det da.

I stedet for get_permalink skal du bruge en linje PHP, der spytter URL'en på den aktuelle side ud. Jeg fandt en her:

<?php $url = "http" . ((!empty($_SERVER['HTTPS'])) ? "s" : "") . "://".$_SERVER['SERVER_NAME'].$_SERVER['REQUEST_URI']; ?>

De hurtige har sikkert gættet, hvordan kaldet til TinyURL-api'et skal se ud:

<?php $tinyurl = file_get_contents("http://tinyurl.com/api-create.php?url=" . $url); ?>

Altså fuldstændig som i før, bare med "$url" i stedet for "the_permalink()". Nu er variablen "tinyurl" TinyURL'en til den URL, som variablen bliver skrevet på. Værsgo' :-)

Fik jeg nævnt, at PHP er det sejeste sprog i verden? ;-)

Categories
Guides Psst! Tips

Få dine blogindlæg automatisk oversat til engelsk ved hjælp af Google

Det er sjovest at blogge på dansk, men det har det problem, at man ikke rigtig kommer uden for landets grænser. Det kan du lave om på nu.

Jeg var ikke klar over det, men Google har inkluderet dansk i oversættelsestjenesten Google Translate. Det betyder blandt andet, at du kan få oversat sætninger til engelsk automatisk. Men det betyder også noget andet: At du kan få oversat hele hjemmesider. For eksempel din blog.

Så hvorfor ikke gøre dine potentielle engelsksprogede læsere en kæmpe tjeneste og inkludere et link til Google Translate, der automatisk oversætter dit volapyk-dansk til engelsk? Det er ganske enkelt.

Bemærk: Følgende virker kun med WordPress, men kan sagtens "portes" til andre blogsystemer.

Vi laver et almindeligt HTML-link, som peger på Google Translate-oversættelsen af en side. Du kan kopiere et link ind i Google Translate og snuppe URL'en fra den oversatte side.

Nu tager du den URL, og der hvor http-adressen står, skriver du:

http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=da&u=<?php echo get_permalink() ; ?>&sa=X&oi=translate&resnum=7&ct=result&prev=/search?hl=en

"get_permalink" er en WordPress-funktion, der trækker URL'en på det enkelte indlæg ud. Altså bliver http-adressen på det enkelte indlæg trukket ud og sat ind i Google Translate URL'en. Piece of cake.

Så skal du blot lave et HTML-link og indsætte det i dit tema/skabelon. Gå ind i Design og Temaredigering. Gå ind i "Enkelt indlæg" og skriv linket lige efter "the_content". Her på onlineminds.dk ser linket således ud:

<a href="http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=da&u=<?php echo get_permalink() ; ?>&sa=X&oi=translate&resnum=7&ct=result&prev=/search?hl=en" target="_blank" title="Automatically translated into English">View this post in English (automatic Google translation)</a>

Nogen burde virkelig lave et WordPress-plugin, som gør det ovenstående automatisk og har nogle fede indstillingsmuligheder :-)

PS: Google-oversættelserne kan (endnu!) ikke erstatte en menneskelig oversættelse. Men den kan gøre dig forståelig på engelsk, omend der er nogle lidt spøjse sætningskonstruktioner fra tid til anden.

Categories
Guides Tips

Sådan undgår du at optræde i din egen Google Analytics-statistik

Google Analytics er et vanvittigt stærkt analyseværktøj, men jeg ved fra mig selv, at jeg besøger min egen blog meget:

Jeg lægger kommentarer, jeg bruger preview funktionen en del, inden jeg endelig poster et indlæg.

Dette, og alt det andet jeg laver på min egen blog, kommer jo i sagens natur til at optræde i Google Analytics. Men det behøver det ikke. Ved hjælp af programmeringssproget PHP, kan du nemlig sige, at Analytics-scriptet ikke skal gøres, hvis en bruger er logget ind på bloggen.

Bemærk: Dette eksempel gælder kun WordPress-blogs, men det kan godt være, noget lignende virker på andre blogplatforme. Bemærk desuden også, at du skal have adgang til kildekoden til dit tema, så du er nok nødt til at have din egen WordPress-installation.

Når det er sagt, så lad os gå i gang.

 1. Gå ind under "Design" (i WordPress 2.5, hedder "Udseende" i tidligere versioner) og "Temaredigering".
 2. Vælg den fil, hvor Google Analytics-koden optræder, dette er oftest footer.php, hvis du følger Googles anvisninger med hensyn til placering af koden.

Her er koden, som du skal indsætte. Erstat <Google Analytics-kode> med din Google Analytics-kode.

<?php if ($user_ID) : ?>

<!-- bruger logget ind, kører ikke Google Analytics-script -->

<?php else : ?>

<Google Analytics-kode>

<?php endif; ?>

Sværere er det faktisk ikke. Hvis parameteren "user_ID" eksisterer (og det gør den, når brugeren er logget ind) så skal der ikke ske noget, men hvis "user_ID" ikke eksisterer, så skal Google Analytics-koden køres.

Du kan også bruge denne teknik med andre statistik-scripts, for eksempel MyBlogLog.

Til de interesserede kan jeg oplyse, at jeg har "stjålet" koden fra WordPress' egen kontaktformular, der skjuler "Navn"-, "E-mail"- og "Website"-felterne, hvis brugeren er logget ind.

Categories
Guides Tips

Sådan flytter du din WordPress-blog

Nogle gange sker det, at man må flytte sin blog, således at den får en ny adresse. Et problem er dog, at de gamle blogindlæg ligger i søgemaskinernes index og, måske, blandt folks foretrukne, og det går jo ikke, hvis de pludseligt lægger en kommentar på den gamle blog, som man ikke holder øje med længere.

Men: Takket være PHP — som i øjeblikket er mit svar på alt ;-) — kan man faktisk lave et link, som automatisk linker til det samme indlæg på den nye blog.

Det kræver blot, at du flytter din blog. Men har du en WordPress af nyere dato, er det så nemt som at klø sig i nakken. Måske endda nemmere!

I WordPress klikker du Håndter –> Indlæg –> Eksporter. Eksporter alt det, du har brug for. Når den er færdig står du med en .xml-fil med alt, hvad du har eksporteret.

Nu går du over i din nye blog, som formentlig er gabende tom. Klik på Håndter –> Indlæg –> Importer og klik på "WordPress", formentlig nederst i listen.

Find din fil og upload og importer den. Lad WordPress gøre sit arbejde færdigt og voila! Så har du alle dine indlæg, kommentarer og alt det andet på plads.

Nu skal der så skabes et link i mellem de gamle og de nye indlæg. Her bruger vi PHP-funktionen "str_replace". Den gør det, at den finder et ord eller en sætning, i et område, som du definerer, og erstatter den med noget andet andet, som du så også definerer.

I PHP skriver man: str_replace("1", "2", "3").

 1. Den tekst der skal erstattes
 2. Den tekst der skal erstattes med
 3. Den tekst, som der skal ledes i

I PHP-manualen er der nogle gode eksempler.

Anyway, tilbage til vores WordPress. Det er vigtigt, at du har samme permalink-struktur begge steder. I dette tilfælde, har vi den dato- og navnebaserede, som genererer links som http://www.test.dk/2008/01/11/dette-er-en-test.

Har du det, er det bare at gå i gang.

Vi ved jo, at de sidste led (fra /årstal og frem) er det samme for begge blogs, så str_replace behøver kun gælde for det, der reelt har ændret sig. Forvirret? Lad os tage et eksempel:

For nyligt flyttede jeg min blogcentral.dk/newmedia-blog til blog.larskjensen.dk. Og da det kun er starten af URL'en, der skal ændres, skriver jeg altså:

str_replace("blogcentral.dk/newmedia", "blog.larskjensen.dk", get_permalink($id))

Det sidste led — get_permalink($id) — henter URL-adressen for det pågældende indlæg, og str_replace erstatter "blogcentral.dk/newmedia" med "blog.larskjensen.dk" således at:

http://blogcentral.dk/newmedia/2008/01/06/new-widget-management-in-wordpress-25/

bliver til:

http://blog.larskjensen.dk/2008/01/06/new-widget-management-in-wordpress-25/

Smart, ikk?

Nu skal vi blot have skrevet den tekst ind. Det kan være gøre ved at sætte en parameter til at være vores str_replace og så sætte det ind som et HTML-link ved hjælp af PHP's "echo"-funktion:

<? $newurl = str_replace("blogcentral.dk/newmedia", "blog.larskjensen.dk", get_permalink($id));?>
<a href="<? echo $newurl; ?>"><? echo $newurl; ?></a>

For at hjælpe vores læsere kan vi tilsætte lidt tekst, som forklarer, at bloggen er flyttet og at kommentarer ikke bliver læst, men at de kan finde blogindlægget andetsteds:

<p>Whoops! This blog is closed and comments will not be read. Check <a href="http://blog.larskjensen.dk" target="_blank">blog.larskjensen.dk>/a< instead. If you want to leave a comment, please find this post at its new location:</p>

<? $newurl = str_replace("blogcentral.dk/newmedia", "blog.larskjensen.dk", get_permalink($id));?>
<a href="<? echo $newurl; ?>"><? echo $newurl; ?></a>

Nu har en person, der læser et af dine indlæg på din gamle blog et link, som han/hun kan klikke på og komme til det rigtige indlæg.

Bemærk: Al PHP-kode skal være i mellem en <?-tag og en ?>-tag:

<? php-kode bla bla bla ?>

Nu skal denne kode blot indsættes i den side, som indeholder hvert enkelt indlæg i WordPress. Det er typisk "Enkelt side" i WordPress i temaredigeringen, mens andre temaer, bruger den samme fil (typisk "theloop.php") til enkelte indlæg som til hele forsiden af din blog.

Under "the_content" indsætter du nu din kode. Sørg for at lave et nyt afsnit efter det <div>, så du ikke ødelægger det såkaldte "loop", som henter dine indlæg ind.

Categories
Guides Tips

RSS-feeds fra din MediaWiki

MediaWiki er en af de bedste stykker wiki-software derude og formentlig også den mest udbredte. MediaWiki har da også et godt salgsargument, idet det åbne leksikon Wikipedia bruger MediaWiki.

En række organisationer er også begyndt at indse, at en wiki som et intranet, altså hvor alle kan redigere siderne, giver et meget bedre og mere dynamisk intranet.

Noget som disse organisationer, og alle andre der gerne vil følge udviklingen i en wiki, kan bruge er MediaWikis indbyggede RSS-feeds. Det betyder, at du kan sidde i din feedlæser og følger ændringer og tilføjelser i wikien.

Lad os bruge den danske udgave af Wikipedia som eksempel.

Først tager vi feedet for hele wikien. Derfor: Gå ind på siden Seneste ændringer.

Her er de seneste ændringer i wikien listet. Det skal vi have ud i RSS-form.

Alt du skal gøre er at tilføje parameteren "feed" i URL'en til siden og sætte den lig "RSS" — således: "feed=rss".

Her er det lidt forskelligt alt efter hvordan din MediaWiki er installeret.

I den danske Wikipedia er der endnu ikke defineret nogle parametre (den første parameter er altid indledt med et ?-tegn), så er skriver vi "?feed=rss", så adressen på siden altså nu kommer til at hedde:

http://da.wikipedia.org/wiki/Speciel:Seneste_%C3%A6ndringer?feed=rss

Her har du adressen på et feed, som du kan lægge direkte ind i din feedlæser.

Hvis vi for eksempel tager min onlineminds-makker Kims Kollaborativ-wiki, er det lidt anderledes. Prøv at gå ind på seneste ændringer der.

Som du kan se, er den første parameter allerede sat, nemlig "title". Det fungerer således, når man arbejder med URL's, at man adskiller parametre med &-tegn. Så derfor skal du bare tilføje "&feed=rss" i URL'en, så den kommer til at hedde:

http://kollaborativ.dk/wiki/index.php?title=Speciel:Recentchanges&feed=rss

Ikke den store forskel, men det er alligevel det der gør, om det vil virke eller ej.

Næste skridt: Nu skal vi have et RSS-feed fra en side/artikel i wikien. Lad os bruge Google-artiklen i den danske Wikipedia som eksempel.

Klik først på "Historik" øverst. Så lander du på versionshistorik-siden for Google-artiklen.

Som de hurtige har opdaget, minder denne side forfærdelig meget om siden med de seneste ændringer i wikien. Det er fordi de begge er historik-sider.

Derfor skal du nu blot gøre med denne side, som du gjorde med "Seneste ændringer"-siden. Det vil sige, at du enten skal tilføje "?feed="rss" eller "&feed=rss" i slutningen af URL'en. BEMÆRK: På versionshistorik-siderne skifter URL'en på den danske Wikipedia struktur (bemærk ?-tegnet). Det betyder, at du skal skrive "&feed=rss":

http://da.wikipedia.org/w/index.php?title=Google&action=history&feed=rss

Dette trick gælder for alle de Mediawiki-installationer, jeg har prøvet det på. Så nu er det bare at gå i gang! :-D

Categories
Guides

Få heat map til din WordPress-blog

En af de ting, du kan bruge, når du vil danne dig et overblik over, hvordan folk bruger din blog/hjemmeside er heatmaps.

Blandt andet bruger Poynter Institute heatmaps til deres Eyetrack-undersøgelser. Jo mere deltagerne i projektet kigger på et sted på kortet, jo mere intens (i dette tilfælde rød) bliver det område, som alle deltagerne har kigget på. Derved kan man finde ud af, hvor på siden folks fokus ligger.

Det kan vi af gode grunde ikke gøre med vores WordPress-sider, da vi ikke kan give alle dem, der besøger vores sider særlige briller på. Men vi kan få det næstbedste indenfor heatmaps: Kort over, hvor på din side, folk klikker. Efter samme model: Jo flere kliks, jo mere "intens" bliver et område af din side.

Her er hvad du skal bruge:

Hent plugin'et og følg instruktionerne — that is, upload det til din plugins-mappe og aktivér det. Under "Indstillinger"/"Options" –> "Click Tracking" kan du ændre indstillinger for plugin'et. Vent herefter på at nogle besøger din side.

Når du så vil undersøge hvor på din side, folk klikker, lokker du ind i administrations-delen af din blog. Under "Kontrolpanel"/"Dashboard" finder du et link, der hedder "Click Tracking". Klik dér.

Plugin'et viser dig nu forsiden af din blog/hjemmeside med de steder, hvor folk har klikket markeret med prikker.

Lige under overskriften "Click tracking" kan du filtrere efter browser og vælge, hvilken side, du vil se heatmap for. Plugin'et fortæller dig sågar, hvor mange klik, der har været på de forskellige sider.

Det kan da ikke være nemmere? :-)