Categories
Tips

Sådan finder du nemt Flickr-billeder, som du må bruge kommercielt

Et af verdens største og bedste (efter min mening) billedsites hedder Flickr. Her kan man uploade sine egne billeder og kigge i de uendeligt mange billeder, som de andre brugere har lagt op og (geo)tagget.

En af de smarte ting ved Flickr er imidlertid rimelig overset i det store billede: Muligheden for at vælge licenser til sine billeder.

Det betyder, at hvis jeg fx har et billede, som jeg gerne vil tillade, at andre bruger, så kan jeg ændre licensen på billedet, for eksempel til en Creative Commons-licens.

Creative Commons er en type licenser, hvor "skaberen" af et værk (i dette tilfælde altså et billede) selv kan skræddersy, hvordan andre må bruge billedet. Her kan man også give tilladelse til, at andre må bruge ens billeder kommercielt — fx hvis der er tale om et netmedie eller en virksomhed.

Derfor er det guld værd at kunne finde disse billeder. Du kan enten lave en søgning på Flickr og så ændre søgekriterierne, så du kun vil søge på Creative Commons-billeder, som du må bruge kommercielt.

Du kan dog også, og det er lidt lettere, hvis jeg selv skal sige det, installere det søgeplugin, jeg har lavet til Firefox- og Internet Explorer-brugere.

Herved kan du søge direkte på Flickr-billeder, som du må bruge kommercielt, fra søgefeltet i din browsers søgefelt i øverste højre hjørne.

Har du kommentarer/ønsker, hører jeg gerne om det.

BEMÆRK:
Det er rigtig, rigtig, rigtig god stil på Flickr, at du krediterer den person, der har taget det billede, som du bruger. Det er samtidig også god stil, hvis du kan linke til billedet på Flickr.
Categories
Tips

Få previews fra YouTube, Picasa, Flickr og Yelp i Gmail

En relativ feature i Labs-delen af Gmail er, at man kan få previews af YouTube-videoer, Picasa-billeder, Flickr-billeder og Yelp-lister.

Det betyder, at hvis der fx linkes til et Flickr-billede i en e-mail, som du læser på Gmail, så ser det således ud:

Flickr-preview i Gmail
Klik for at se billedet i fuld størrelse

Dette slår du til i Gmail Labs-indstillinger under Gmail-indstillingerne:

Flickr-preview i Gmail
Klik for at se billedet i fuld størrelse

Bemærk, at din Gmail skal være sat til engelsk (US) som sprog, hvis du vil have adgang til Gmail Labs.

Categories
Software Tips

Firefox: Få flere Flickr-features

Flickr er mit foretrukne sted at placere mine billeder, blandt andet på grund af funktionaliteten med collections, sets, tags og det sociale ved Flickr.

Hvis du er Firefox-bruger, kan du imidlertid få endnu mere glæde af Flickr.

Gina Trapani fra Lifehacker, der tidligere har lavet Better Gmail-udvidelsen til Firefox (til den gamle Gmail og til den nye Gmail) har lavet Firefox-udvidelsen Better Flickr.

Teknikken er den samme som ved Better Gmail, Gina har taget en bunke såkaldte user script til Greasemonkey-udvidelsen (der gør det muligt at manipulere websider direkte i browseren) og sammensat dem.

Better Flickr-siden er der en liste over de nye features, du får med Better Flickr:

 • Flickr Buddy Icon Reply
 • Flickr More User Links
 • Flickr Photo Magnifier
 • Flickr Photo Page Enhancer
 • Flickr Rich Edit
 • Flickr Thumbnails Enhancer

Læs mere om disse features hos Lifehacker.

Happy Flickr'ing :-)

PS: Jeg ved ikke umiddelbart, om Better Flickr-udvidelsen også virker i browsere, der baserer sig på Firefox-koden, altså for eksempel Flock.com.

Categories
Guides Tips

Få mail-opdateringer fra dine Flickr-kontakter

Det er feriesæson, så det kan være svært at følge med i vennernes gøren og laden på internettet. For eksempel hvad angår billedet på Flickr, kan det være svært at følge med i, hvad ens kontakter uploader. Sådan har jeg det i hvert fald.

Derfor blev jeg glad, da jeg fandt ud af, at Flickr har en e-mail-feature, hvor man kan vælge at få tilsendt e-mails, når ens kontakter uploader nye billeder og/eller, når der er aktivitet på ens billeder – det kan for eksempel være kommentarer, eller at en anden Flickr-bruger har tilføjet dit billede som favorit.

Her er opskriften på, hvordan det gøres.

 1. Log ind på Flickr
 2. Klik "Contacts" øverst
 3. I bunden af siden klikker du på "Get updates by e-mail"
 4. Markér dine ønsker ved at hakke checkbox'ene af, jeg har valgt at få en e-mail, så snart der er aktivitet på mine fotos, og at Flickr skal sende en mail en gang i døgnet med en opsamling af billeder uploadet af mine kontakter.
 5. Klik "Save changes", når du er færdig

Her kan du se et eksempel på, hvordan en mail med oplysninger om nye billeder fra kontakter kan se ud (klik på billedet for større version):

Eksempel på en mail fra Flickr

Categories
Video

Video-forklaring af web 2.0

Har du svært ved at forklare dine venner/kolleger, hvad "web 2.0" er, eller har du ikke selv helt styr på begreberne, kan denne film måske hjælpe dig.

Det går lidt stærkt, men giver en okay introduktion til begrebet web 2.0. Personligt synes jeg dog, at videoen alligevel forudsætter et forhåndskendskab til internettet og de nye tendenser. Men se den og døm selv:

Videoen af skabt af Michael Wesch, der er adjunkt indenfor Kulturel Antropologi ved Kansas State University.

Fundet på Kims Mediehack-blog.