Categories
Anmeldelser

Hvorfor sætter vi "cyber" foran alt? En boganmeldelse af 'Rise of the Machines' af Thomas Rid

Cyberspace. Cyberpunk. Cyberwar. Cyberbullying. Ja, sågar cybersex.

Efterhånden sætter vi "cyber" foran rigtig mange ord, når vi vil beskrive noget, der foregår på internettet – online.

Men hvorfor gør vi det? Hvordan gik det til, at præfikset "cyber" kom til at betyde noget med computere i forbindelse med hinanden? Det er det helt store spørgsmål, den tyske politolog Thomas Rid [Wikipedia] forsøger at besvare i bogen 'Rise of the Machines' fra 2016.

Categories
Tips

Boganmeldelse: ‘The Black Box Society: The Secret Algorithms That Control Money and Information’ af Frank Pasquale

Tidligere har du her på Online Minds kunnet læse, at Frank Pasquale, der er forfatter til bogen 'The Black Box Society' kommer til København. For nylig blev jeg færdig med bogen, og jeg har lagt min anmeldelse op bog bog-community'et Goodreads. Læs anmeldelsen.

(Anmeldelsen er på engelsk, fordi bogen er det – og fordi det gør det lettere at få potentiel kontakt med andre af bogens læsere på verdensplan.)

 

Forsiden af bogen
Forsiden af bogen
Categories
Tips

Privacy og algoritmer: Mød forfatteren til 'The Black Box Society' i København 21. marts

For nylig blev jeg anbefalet at læse bogen 'The Black Box Society' ("The Secret Algorithms That Control Money and Information"), der handler om privacy/privatliv, der er et af de helt store emner i øjeblikket – og som næppe svinder i størrelse:

Every day, corporations are connecting the dots about our personal behavior””silently scrutinizing clues left behind by our work habits and Internet use. The data compiled and portraits created are incredibly detailed, to the point of being invasive. But who connects the dots about what firms are doing with this information? The Black Box Society argues that we all need to be able to do so””and to set limits on how big data affects our lives.
(Fra bogens beskrivelse)

Bogen spiller på dobbelttydningen i begrebet 'black box':

It can refer to a recording device, like the data-monitoring systems in planes, trains and cars. Or it can mean a system whose workings are mysterious; we can observe its inputs and outputs, but we cannot tell how one becomes the other.
(Fra bogen)

Lørdag den 21. marts kan du møde forfatteren til bogen, den amerikanske juraprofessor Frank Pasquale fra University of Maryland. Han besøger Politikens Boghal for at tale om bogen.

Til arrangementet kan du desuden købe bogen med 20 procent rabat, hvis du bliver fristet.

Forsiden af bogen
Forsiden af bogen
Categories
Nyheder

God bog om MediaWiki

Hvis du eller din arbejdsplads eller organisation går med planer om at oprette eller implementere en wiki (forklaring: DK/EN), er du/I formentlig stødt på MediaWiki.

MediaWiki er den mest udbredte wiki-software og er blandt andet den, der "driver" det åbne og fri onlineleksikon Wikipedia.

Men en ting er at se, hvad MediaWiki kan, en anden ting er selv at hente, installere og bruge MediaWiki i egne rækker. Til at hjælpe med det har Mizanur Rahman skrevet bogen "MediaWiki Administrators’ Tutorial Guide".

Først lige en disclaimer: Jeg har fået denne bog tilsendt gratis fra forlaget Packt Publishing med det formål at anmelde bogen. Dette har selvfølgelig ikke indflydelse på min bedømmelse af bogen.

Alt i alt er bogen en god bog, både som indføring i wiki-konceptet, og selvfølgelig MediaWiki i særdeleshed, men også for folk som mig, der flittigt bruger MediaWiki, men gerne vil videre med wiki-softwaren — med tilretninger og så videre.

Bogen fortæller, hvordan du henter og installerer MediaWiki og får sat den op. Det bliver lidt teknisk omkring oprettelse af database, men på de fleste webhoteller gør MediaWiki-installationen dette automatisk. Du skal blot sørge for, at den mappe på dit webhotel, hvor du har lagt MediaWiki, er skrivebar.

Herefter kigger bogen på navigation og oprettelse af sider, samt organisation af dit indhold, og gør meget ud af at beskrive, hvordan du bruger MediaWiki. Godt for nybegyndere, mens folk der allerede har et godt kendskab til MediaWiki, efter min opfattelse, roligt kan nøjes med at skimme disse sider.

Meget mere interessant for sådan en som mig ( ;-) ) bliver det, når vi kommer til afsnittet "Hacking MediaWiki", hvor Rahman blandt andet beskriver, hvordan du kan udvide "wiki markup", altså det sprog, du kan bruge, når du formatterer tekst i wikien, hvordan du kan gøre det muligt at "rate" artikler på din wiki og oprette nye "specielle sider".

Derudover kigger afsnittet "Cool Hacks" på, hvordan du kan få MediaWiki til at snakke sammen med:

  • En kalender
  • Se hvem der er online
  • YouTube
  • Multi-upload
  • Kategory-sky/-cloud
  • Google Maps
  • Amazon Ads

Jeg vil ikke gå mere ind i bogen her, men som du nok kan læse, er det de mere nørdede og tekniske ting, jeg har haft for øje ;-)

Men som tidligere nævnt beskæftiger bogen sig en hel del med basal MediaWiki og er derfor oplagt læsning for dem, der skal i gang med wikis — for hvorfor ikke vælge verdens mest udbredte wiki-software?

Hvis du har fået interesse for bogen, kan du købe den hos forlaget selv eller på Amazon.

Categories
Nyheder

Intro til webjournalistik: Journalism 2.0

Mange journalister sukker over, at de aldrig har tid til at finde ud af, hvordan de kan bruge de nyeste webteknologier til at gøre deres arbejde bedre – og i flere tilfælde nemmere.

journalism20-forside

Nu har amerikaneren Mark Briggs rakt en hånd ud til dem med færdiggørelsen af bogen "Journalism 2.0" .

Bogen er en "Sådan gør du " for netjournalister – og der er indføring i alt, hvad der bør ligge i en netskribents værktøjskasse og videnlager: – lige fra hvordan du bruger FTP til at uploade filer til servere, en gennemgang af hvad RSS er og MegaBytes for den sags skyld – til gode råd om blogging, podcasting og videocasting.

Umiddelbart ud fra en hurtig skimning en fin intro til de journalister, der ikke endnu har prøvet kræfter med alle de værktøjer som de seneste års udvikling har givet os.

Du kan købe bogen , men du kan også downloade den som PDF (2 MB – 132 sider ) og læse med på Marks site, der er en stadig diskussion om bogen.

(Opdaget via altid årvågne Trine-Maria)

Categories
Nyheder

Open Library åbner dørene

En af mine personlige yndlingsbloggere, Erik Høy (som blandt andet har oversat Google Guide til dansk) skriver, at Open Library nu er gået i luften.

Open Library er ifølge Høy en pendant til Google Book Search og er et samarbejde mellem Internet Archive og Open Content Alliance.

Jeg er ikke nærmere inde i tankerne bag Open Library (læs mere hos Ars Technica), men man kan tilsyneladende selv uploade bøger.

I hvert fald et projekt der bliver spændende at følge, skønt jeg ikke er så meget for e-bøger ;-)