Categories
Tips

Derfor bruger jeg Windows Mail i stedet for Google Inbox

Googles web-interface er tæt på håbløst, og jeg er bare ikke god til mail-håndtering på telefonen.

Tilbage i april 2015 skrev jeg, at jeg nu omsider forstod Google Inbox. Jeg gik efter Inbox Zero, udsatte mails til senere, arkiverede dem, når jeg var færdig med dem, og alt var godt. Men alligevel gik den ikke.

Så nu er Windows Mail (på min PC) det sted, hvor jeg fortrinsvis betjener min mail – i stedet for web og iPhone-app. Hvordan kunne det gå så galt?

Irriterende web-interface!

Lad os starte med inbox.google.com, som er web-udgaven af Googles mail-tilbud. Til at starte med var Inbox noget, man skulle bede om en invitation til, så blev det åbnet bredere ud, og efterhånden begyndte Google at videresende al trafik til gmail.com til inbox.google.com.

I starten var jeg glad for det nye mail-interface. Nu hader jeg det. Det er uoverskueligt og tungt.

Når jeg åbner en mail i min indbakke, så kommer jeg ikke ud af indbakken – i stedet bliver den mail blot udvidet. Så hvis jeg scroller for langt op eller nej, så kommer jeg enten til mailen før eller mailen efter. Det er voldsomt irriterende.

Og så har Google altså brug for at gøre ved den web-tjeneste, hvad Chrome gjorde for browser-markedet. Selv på de hurtige computere, som jeg sidder ved, er der en del hakken, når der skal åbnes mails og skiftes mellem forskellige mails. Ja, bare det at åbne indbakken og få den klar, tager efterhånden tid.

Efterhånden tog jeg mig selv i at bruge inbox.google.com mindre og mindre. Det var kun hvis, jeg absolut skulle derind, for eksempel for at klikke på et link ved et to-faktor-login og lignende, at jeg brugte det.

Mails som separat proces

Derudover druknede mine mails i min brug af World Wide Web. Jeg er en mand, der bruger mange browser-vinduer og faneblade. Jeg vil hellere åbne et link i et nyt faneblad/vindue i stedet for at skulle bruge tilbage-knappen, når jeg er færdig med en artikel/side.

Det betyder, at jeg har brug for, at mine mails kører på en helt separat proces. Langt væk fra havet af åbne internetsider og alle mulige andre tjenester.

Mig, mails og mobil

Resten (altså det meste) af tiden brugte jeg Googles iPhone-app til Inbox. Men den har jeg nu også et kompliceret forhold til.

Måske er det et clash mellem det, at læse og skrive mails, og det, at bruge en telefon, der clasher. Måske er det mig og min brug af mails, der clasher med mig om min brug af min telefon. Men det fungerer ikke.

Når jeg tjekker mails i Inbox på min iPhone, er det egentlig mest bare for at arkivere de mails, jeg alligevel ikke gider læser. Jeg kan godt åbne en mail, men mange af de mails, jeg får, indeholder links til andre steder. Og det er sjældent, jeg gider åbne disse links på min telefon.

Måske er det fordi, jeg sjældent sidder ned og tager mig tid til min telefon?

Og når jeg så har åbnet et hav af artikler, jeg gerne vil læse, så bliver de enten gemt eller glemt i en browser-app, og jeg skal tilbage til Inbox for at 'rydde op' igen.

Og så gider jeg ikke sidde og skrive alt for meget på min telefon. Jeg skriver opdateringer på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat etc., men jeg gider ikke skrive mails. Her har jeg fra tid til anden brug for at indsætte links, og det er et mareridt med skiften frem og tilbage mellem apps på en telefon. Det er bare ikke nogen fed oplevelse.

Det betød også, at når jeg rent faktisk fik en mail i Inbox, jeg skulle svare på, blev jeg ved med at udskyde det. Indtil det blev pinligt.

Sådan kunne det selvfølgelig ikke fortsætte. Så hvad gør jeg?

Et godt, gammeldags mail-program

Jo, jeg satte mig foran min Windows-PC, trykkede på Windows-tasten på mit tastatur og skrev 'mail' for at se, om der dukkede noget op, jeg kunne bruge uden at skulle downloade og installere et program. Og det gjorde der; 'Mail', hedder den bare – men jeg kalder den 'Windows Mail' for at gøre det lidt nemmere at forstå 😉.

Det var supernemt at tilføje min Google-konto til Windows Mail, programmet åbnede et lille vindue, hvor Googles logind-flow, dukkede op. Det siger til mig, at Windows Mail-app/-programmet er ret tæt integreret med Googles mailtjeneste. Og det er vigtigt.

Arkivering og søgning

Det næste punkt på listen var at tjekke, at jeg kan arkivere mails i Windows Mail, som jeg kan i både Gmail og Inbox (hvor det hedder 'Mark as done'). Og det kan jeg. Både via knapper i interfacet og ved at markere en mail og trykke på backspace-/slet-tasten på tastaturet. Det er nemt.

Søgning virker lidt tungt i Windows Mail, men resultaterne ser dog ud til at komme frem. Det skyldes uden tvivl, at Windows Mail skal trawle igennem en masse mails (forhåbentlig kan den lave et indeks, så det går hurtigere med tiden), hvor Google har det hele indekseret og kan servere søgeresultaterne lynhurtigt.

Farvel til mail-preview

Der er nogle småting, jeg lige måtte fikse i Windows Mail, men det gik hurtigt. Jeg kan ikke holde læseruder (altså preview af e-mails, som du kender det fra Outlook etc.) ud. Jeg skal aktivt vælge at åbne en mail, før jeg vil se indholdet af den.

Du slipper ikke for, at Windows Mail åbner mails i det aktive programvindue. Det vil sige, at det ser ud som om, den åbner det i et preview-panel. Sådan må det være.

Men en lille indstilling, jeg hurtigt fandt er 'Åbn næste element automatisk' under 'Læsning'. Det betyder, at når programmet åbner, er det uden at åbne en mail, og når du sletter eller arkiverer en mail, åbner Windows Mail ikke den næste mail automatisk. Så har jeg selv kontrollen.

En slags opsamling

Min løsning er bestemt ikke elegang og særlig new-media-mobile-first-digital-native-agtig. Men den fungerer. Jeg kan selvfølgelig stadig tjekke, arkivere og til nøds skrive mails fra telefonen, men det bliver primært en opgave, jeg udfører foran en computer.

Det giver også en behagelig afgrænsning, så der er endnu er nogle ting, jeg kun kan foretage foran en computer. Det lyder bagvendt, men ud fra tanken om mere kontrol over og styr på mit liv, giver det altså god mening.

Og jeg er faktisk glad for Windows Mail. Det åbner lynhurtigt, og jeg kan nemt åbne, læse, arkivere, slette og skrive mails – det er jo en ren fornøjelse at komponere en mail og krydre den med links og andet copy-paste-indhold uden at være begrænset til en telefons begrænsede visning og interaktioner.

Måske vil programmer installeret på en computer få et revival – om ikke andet hos nogle af os? For mig er der i hvert fald noget renhed over, at have én app/program til mail – og en stor skærm og tastatur.

By Lars K Jensen

Lars er uddannet journalist og arbejder nu med udviklingsprocesser og redaktionel udvikling. Han skriver blandt andet på Medieblogger. Følg ham på Twitter: @larskjensen.

Deltag! Skriv en kommentar: