Categories
Tips

Jeg skulle ændre mine e-mailvaner, men NU forstår jeg Google Inbox!

Jeg ser nu, at jeg har haft en lidt klodset tilgang til e-mails. Det er blevet bedre med Inbox.

inbox-logo

E-mails og brugen af dem har mere eller mindre lignet sig selv i lang tid. Undervejs har flere forsøgt at lave om på det.

Jeg husker især IndrediMail, der i tidernes morgen forsøgte at få det at tjekke og læse mails til at ligne oplevelsen foran en computerskærm i en Hollywood-film. Det vil sige med bippende lyde og smarte ting, der bevægede sig. Det blev man hurtigt træt af.

Der er også dem, der har forsøgt at dræbe e-mail, blandt andet Google med deres mislykkede Google Wave, der ikke længere findes.

Årene er gået, og e-mail er her stadig. Og det ligner i vid udstrækning stadig sig selv. De seneste år har der imidlertid været en tendens til et enormt fokus på brugeroplevelsen, hvordan en tjeneste/applikation passer ind i brugerens mønstre – og hvordan vi som mennesker bedst arbejder med vores produktivitet.

Og her er e-mails naturligvis også interessante, fordi så mange af os stadig bruger det så meget. Et bud på, hvordan e-mails kan se ud fremover, er Google Inbox, som jeg vil skrive lidt ord om, efter at have brugt det i (indrømmet) ret kort tid. Men jeg er begejstret.

 

Lidt du skal vide

For det første kræver Google Inbox, vist nok, stadig invitationer. Men jeg ved det ikke. Jeg gad ikke 'ansøge' om adgang, fordi man skulle sende en e-mail. Hvis jeg skal klikke på et link for at blive skrevet på en liste, fine by me – men jeg gider ikke sidde og forfatte noget prosa for på et tidspunkt at få adgang til en Google-tjeneste. Men pludselig havde jeg adgang alligevel, formentlig fordi jeg har en Gmail-konto. Måske fordi jeg har haft den i nogle år. Jeg ved det ikke.

Noget andet, du skal være klar over, inden du går i gang med Inbox: Smid dine gamle mailvaner ud af vinduet. Jeg har blandt andet brugt det at markere e-mails som læst/ulæst. Jeg kunne hurtigt se, at jeg ikke kan åbne eksempelvis de 10 senest ankomne mails, så de blev markeret som læst. Andre mails, som jeg skulle huske at vende tilbage til blev markeret som ulæst. Den metode går ikke her.

Jeg er også god til at have tonsvis af e-mails i min indbakke. Og har man det, så er det svært at se gevinsterne ved Inbox. I stedet bør du sigte efter 'Inbox Zero'. [Hvad er Inbox Zero?]

Det betyder, at du skal sigte efter at have ingen mails i din indbakke. Det gør du i Inbox ved at markere mails som 'Done' – i Gmail-terminologi svarer det til, at du arkiverer e-mailen. Så da jeg kastede mig ud i Inbox (og ville gøre det rigtigt) arkiverede jeg alle e-mails i Gmail. Fresh start.

Herudover skal du betragte hver mail som en slags opgave eller todo; i hvert fald som noget, du skal tage stilling til. Du kan markere en e-mail som 'Done', når du er færdig med den, indtil da kan du 'snooze' den, så mailen dukker op i din indbakke på et senere tidspunkt – eller du kan 'pinne' den i din indbakke, hvis det er noget, du skal huske.

I Inbox kan du også lave 'reminders', som reelt er en todo-opgave. Det har jeg ikke fået leget med endnu, men umiddelbart er det dejlig lige til – så her opgiver jeg nok mit i forvejen mislykkede forhold til Todoist, der bare vil for mange ting.

 

Introduktion / "Sådan kommer du i gang"

Hvis du søger en god introduktion til Inbox og begreberne deri, synes jeg, du skal læse Lifehacker-artiklen 'How Inbox by Gmail Works, and How to Use It for More Productive Email' – den er virkelig værd at læse.

Du kan også læse mere på Wikipedia.

Og så kan jeg anbefale denne artikel skrevet af en, der opgav Inbox og vendte tilbage til Gmail efter seks uger (blandt andet savner han sine filtre og labels, og især måden at kunne arbejde med dem på). For kan man nemt skifte tilbage til Gmail? Ja, sagtens. Alt, du gør i Inbox bliver synkroniseret til din Gmail.

(Google har også gjort det lidt sværere at slette e-mails (der skal to tryk for at flytte en e-mail til 'Trash'-mappen), men det matcher generelt Gmail-tanken om, at det ikke er nødvendigt at slette e-mails, fordi der er så meget plads.)

 

En konklusion…sort of

Det er muligt, jeg tager samme tur retur til Gmail om nogle uger. Men for nu er jeg rigtig glad for Inbox. Jeg kan godt lide tilgangen med at tage stilling til hver e-mail – det passer godt ind i mine generelle todo-måde at tænke ting og opgaver på.

Og hvis du også gør forsøget; så installér Inbox-app'en! Det er for alvor her, det giver mening for mig.

By Lars K Jensen

Lars er uddannet journalist og arbejder nu med udviklingsprocesser og redaktionel udvikling. Han skriver blandt andet på Medieblogger. Følg ham på Twitter: @larskjensen.

1 reply on “Jeg skulle ændre mine e-mailvaner, men NU forstår jeg Google Inbox!”

Deltag! Skriv en kommentar: