Categories
Tips

Jetpack – et power-house til din WordPress-blog

Hvis du har WordPress installeret som motor i din hjemmeside/blog kan du give det et powerboost.

Rigtig mange af os, der blogger, bruger WordPress-platformen. Enten ved at bruge WordPress.com som udbyder eller selve WordPress-softwaren (der også findes på dansk), som man installerer på sit webhotel/domæne.

Det er der flere grunde til. Nogle af dem er, at WordPress er målrettet det skrivende folk samt, at det er det nok mest brugte værktøj til online publicering. Derudover er der mange flotte temaer/designs til WordPress (fordi det er så udbredt – og open source), så man kan komme rigtig langt for meget få, eller ingen, penge.

Du kan dog få din egen WordPress-blog (hvis du har WordPress installeret) til at sparke endnu mere bagdel. Det kan du ved at installere 'Jetpack'-udvidelsen, der er lavet af Automattic, der står bag WordPress. Meningen med Jetpack er at give din blog de samme muligheder, som du har, hvis din blog ligger hos WordPress.com.

jetpack-logoSådan får du Jetpack
Du kan enten hente Jetpack, uploade den og derfra installere den – men det er den *gaaaaaab* kedelige måde at gøre det på.

I WordPress-administrationen kan du i stedet vælge 'Plugins' -> 'Tilføj nyt'. Her kan du enten søge efter Jetpack eller formentlig finde den som en af de foreslåede. Så bliver den installeret, uden du skal hente og flytte nogle filer – det' nemt.

Jetpack giver dig og din blog en laaang række af nye muligheder – du kan se dem alle på Jetpack.me. Her vil jeg nævne de af mulighederne, jeg er mest glad for og/eller bruger mest. De forskellige muligheder/udvidelser kan tændes og slukkes efter behov.

(Bemærk, at du skal have en – gratis! – WordPress.com-konto for at få Jetpack til at virke. Når du har installeret og aktiveret Jetpack, skal du aktivere den en sidste gang ved at logge ind med din WordPress.com-konto. Bare rolig, det gør ikke ondt.)

 

1. Statistik

Nogle er ligeglade, andre vil gerne vide, hvilke artikler/blog-indlæg, der bliver læst mest. Du kan selvfølgelig sætte værktøjer som Google Analytics op på din blog, for eksempel via plugins.

Men typisk ender du med indsigt på et niveau, du slet ikke har brug for. I det statistikværktøj, der følger med Jetpack får du det, du har brug for. Hvilke indlæg, bliver læst mest? Hvordan finder folk din blog? Og hvilke links klikker folk på hos dig for at komme ud af butikken?

Du kan også se statistikken i den officielle WordPress-app (som jeg ved virker formidabelt på iPhone). Her er det dog en lidt nedskaleret udgave af statistikken, hvor du ikke kan grave helt så dybt – men jeg oplever, at jeg får, hvad jeg har brug for.

Læs mere om 'WordPress.com stats'.

 

2. CSS-rettelser/-tilføjelser

Som jeg skrev ovenfor er der mange fede temaer til WordPress. Men tit vil man gerne lige rette et aller andet – og det skal der sgu også være plads til. Du kan enten redigere direkte i tema-filerne (hvilket er sort of no-no, da du mister ændringerne, hvis du opdaterer temaet), eller du kan arbejde med "child themes", hvilket sikkeret er nemt nok – det er bare for kringlet til mig, fordi jeg skal oprette/redigere og uploade filer.

ELLER: Du kan bruge Jetpack. Tænd for muligheden for at redigere CSS, og så får du mulighed for at skrive CSS-regler, som bliver knyttet til din blog. Det er skisme smart. Forestil dig, at du får et helt nyt stylesheet, som bliver inkluderet.

Her kan du ændre link-farver, tekststørrelser etc. Bemærk, at du nogle gange skal bruge !important for at trumfe noget CSS igennem, men jeg oplever det som meget let at gå til.

Nu kan du opdatere eller skifte tema, som du har lyst – dine CSS-rettelser følger med.

Læs mere om 'Custom CSS'.

 

3. Kommentarsystem

Det kan virke lidt mærkeligt at fremhæve kommentarer, når nu WordPress kommer med et kommentarsystem indbygget i dets bankende hjerne. Men ved at aktivere Jetpacks eget kommentarsystem, gør du dels kommentarernes udseende lidt kønnere. Dels gør du det lettere for folk at kommentere på din blog.

Kommentarsystemet giver mulighed for at brugeren kan bruge sine oplysninger fra steder som Facebook, Twitter, Google+ (nok mindre sandsynligt…) og WordPress.com (selvfølgelig).

Jeg finder noget ro ved, at det er Automattic selv, der har lavet kommentarsystemet, og at jeg ikke behøver installere ting som Disqus eller lignende til at håndtere kommentarer. Det er muligt, jeg overreagerer lidt det – men old habits die hard.

Læs mere om 'Jetpack Comments'.

 

4. Automatisk udgivelse til Twitter, Facebook etc.

Let's face it. Man er nødt til at skabe opmærksomhed om sine blogindlæg, medmindre man har et utal af mennesker, der frivilligt besøger ens hjemmeside eller følger med via RSS eller e-mail.

En af måderne at gøre dette på er at fortælle folk på Twitter og Facebook, at der er noget nyt at læse. Også dette gør Jetpack ganske nemt. Du sætter én gang forbindelsen op mellem WordPress og den service, der skal postes til, så kører det.

Og… på hvert eneste indlæg kan du ved hjælp af checkbokse styre, om der skal postes til alle kanalerne eller kun nogle af dem! Det er døleme smart, hvis du er ved at skrive om noget, du allerede har tweet'et om, men som folk, der følger dig eller din blog på Facebook også lige skal se.

Læs mere om 'Publicize'.

 

5. Relaterede indlæg

Når du så har folk inde på din blog/hjemmeside, vil du gerne vise dem, hvad du ellers har af indhold. Du kan (og skal!) selvfølgelige lave links imellem dine artikler/indlæg. Men Jetpack kan også hjælpe dig med lidt automatik.

Jetpack kan nemlig scanne dine indlæg igennem og finde ud af hvilke, der passer sammen. Algoritmen, der laver "magien" er naturligvis bedre, jo mere indhold du har – og formentlig også jo bedre, du er til for eksempel at tagge dit indhold. Umiddelbart tror jeg, at den er bedst til engelsk – men jeg synes, den er ved at være der, efterhånden som der kommer flere artikler til og mere at arbejde med.

Bemærk: De relaterede artikler kræver lidt arbejde, hvis du vil gøre det ordentligt. Besøg derfor 'Customize Related Posts' for at se nogle af de muligheder, du har.

Her bliver du anbefalet at skrive PHP-koden ind i functions.php-filen i din WordPress-installation. Jeg vil dog klart anbefale dig at bruge 'My Custom Functions-plugin'et i stedet. Det giver dig mulighed for at føje PHP-kode til din blog, akkurat som Jetpack lader dig tilføje CSS. Og det virker.

Du kan også rette visningen af de relaterede artikler til med CSS, hvis du vil skjule kategori etc.

Læs mere om 'Related Posts'.

 

6. Styr synligheden af dine widgets

Okay, her er vi nok i den mere marginaliserede afdeling. Men det er stadig smart, så hold fast:

Lad os sige, at du har en widget på din blog, som ikke alle skal se. Eller som kun skal vise på nogle sider af din blog. Hils på 'Widget Visibility'. Her kan du vælge, at en given widget for eksempel skal vises, hvis brugeren får en 404-fejlside – eller skal skjules, hvis brugeren kigger på søgeresultater på din blog.

Eller, du kan gøre, som vi gør her på onlineminds.dk i øjeblikket: Tester en nyhedsbrev-widget, som kun er synlig for administratorer. Forhåbentlig kun synlig for administratorer… :-)

Læs mere om 'Widget Visibility'.

 

Hvis du vil: Én administration

En funktion, Jetpack også tilbyder, men som jeg ikke bruger er muligheden for at have én central administration af forskellige blogs. Jeg er fristet, men jeg ender altid med at få overbevist mig selv om at lade være. Måske er det bagstræberisk, who knows. Men muligheden er der.

Læs mere om 'Site Management'.

 

Jeg håber, du har fået smag for og lyst til at give Jetpack et spin. Jeg er meget imponeret over, hvor meget funktionalitet, man får forærende og er glad Jetpack-bruger.

 

By Lars K Jensen

Lars er uddannet journalist og arbejder nu med udviklingsprocesser og redaktionel udvikling. Han skriver blandt andet på Medieblogger. Følg ham på Twitter: @larskjensen.

1 reply on “Jetpack – et power-house til din WordPress-blog”

Deltag! Skriv en kommentar: