Categories
Nyheder

Hjælp os med at skrive et manifest for linkjournalistik

Efter Kims artikel "Lær linkjournalistik" på Kommunikationsforum, er han blevet bedt om at forfatte et manifest for linkjournalistik.

Kim har spurgt, om jeg ville deltager, og selvfølgelig ville jeg det. Vi er blevet enige om at skrive punkterne her på Online Minds og så bede om jeres input, kommentarer og tilføjelser, inden det endelige manifest præsenteres og afleveres til Kommunikationsforum på mandag.

Så uden nogen nærmere introduktion (læs Kims artikel, hvis du vil have en sådan) er her de punkter, vi indtil videre har med i manifestet:

  • Vi linker videre til kilderne til de oplysninger, som vi bruger i vores journalistiske produkter. Har vi læst, set eller hørt væsentligt ny information på et eksternt site, linker vi til det.
  • Vi linker direkte og præcist til den benyttede information på det eksterne site. Det er ordentlig service for læserne frem for blot at linke til forsiden på det eksterne site.
  • Vi er præcise i vores informationer om, hvor et link fører hen; hvem har produceret de oplysninger, der linkes til, og hvornår. Læserne skal vide hvor de kommer hen, inden de følger et link.
  • Vi anerkender, at en artikel mestendels bestående af præcise eksterne links til oplysninger, der beskriver forskellige vinkler af et emne, er et journalistisk produkt.
  • Vi spærrer ikke for indkomne links til vores egne sites, fordi vi ønsker at være en integreret del af nettets øko-system
  • Vi forfølger ikke netbrugere, der linker præcist til vores information.

Vi har desuden også lidt intro og outro tekst, som bliver skrevet på, når manifestet skal offentliggøres.

Har du kommentarer eller anden form for input, kan du lægge det som kommentarer hertil. Vi ser frem til at snakke med jer omkring manifestet :-)

By Lars K Jensen

Lars er uddannet journalist og arbejder nu med udviklingsprocesser og redaktionel udvikling. Han skriver blandt andet på Medieblogger. Følg ham på Twitter: @larskjensen.

9 replies on “Hjælp os med at skrive et manifest for linkjournalistik”

Super godt oplæg!

Skulle der et teknisk punkt med, skulle det være noget i denne stil:

'Vi linker altid med ægte links. Ingen links med redirects eller nofollow til de eksterne sites med mindre helt særlige omstændigheder gør det nødvendigt.'

Godt initiv. Jeg synes dog, formuleringerne er lidt kringlede, og jeg er ikke så vild med ord som "spærrer" og "forfølger". Her er et forslag til andre formuleringer:

Vi bestræber os på at linke til vores kilder, hvor det er muligt.

Vi linker direkte til den relevante information, hvor det er muligt.

Vi fortæller altid, hvor et link fører hen og hvem der står bag.

Vi mener, at en artikel, der stort set kun består af links, kan være et journalistisk produkt.

Vi opfordrer alle til at linke direkte til vores artikler og betragter links som en anerkendelse af vores arbejde.

Vi tilstræber at gøre det nemt for alle at linke direkte til vores artikler.

Super ide – der er virkelig brug for dette. For hvis der er noget som online medier i DK mangler så er det links.

Kunne forslå noget i stil med:

Når vi linker, linker vi altid væk fra vores vores site. Vi tvinger ikke læseren til at blive på sitet ved at lægge indholdet fra det eksterne link ind i vores design/site.

og måske endda dette her også:

Vi forsøger at linke til de virksomheder/personer/undersøgelser m.m. vi omtaler.

Prøver lige igen – noget gik galt i mit første forsøg…

Jeg er super glad for initiativet for hvis der er noget de danske online medier mangler så er det links.

Har et par forslag…

Vi forsøger for så vidt muligt altid at linke til de virksomheder/personer/undersøgelser m.m. vi omtaler

Vi linker direkte uden at tvinge læseren til at bliver i vores web-design univers. Dvs. vi sender altid læseren videre, ud af og væk fra vores website

Fremragende manifest.

Hvad med følgende – måske for nogen kontroversielle – tilføjelse:

"Links væk fra vores side åbner i samme vindue og ikke i et nyt vindue. Hvis vores hjemmeside er god nok, skal læseren nok selv finde ud af at åbne det eksterne link i et nyt vindue eller selv komme tilbage til vores hjemmeside igen."

Firefox' extensions er en gave til folk, der er trætte af dårligt tilrettelagte hjemmesider. Kan selv anbefale Flashblock, så man undgår flash-reklamer, som lægger sig ind over den øverste del af en artikel.

Men indrømmet: Min tilføjelse er nok for ambitiøs. Og første skridt er nok også bare, at folk lærer at linke.

Deltag! Skriv en kommentar: