Categories
Tips

Topsy: Se hvem der tweeter om din blog

topsy-logoVed lidt af et tilfælde faldt jeg over søgemaskinen Topsy, der søger i tweets på Twitter.

"Hvad skal jeg med endnu en Twitter-søgning? Jeg har jo allerede Twitter Search," siger du måske. Jo, med Topsy kan du nemlig søge på, hvem der Twitter om din blog eller hjemmeside – selvfølgelig kun hvis de linker til dig.

Topsy har nemlig søgeparametren 'site', som det også kendes fra Google, det vil sige, at man kan begrænse sin søgning til et site. Vil jeg for eksempel se, hvem der har tweetet om min blog på medieblogger.dk, så søger jeg på "site:medieblogger.dk".

Her får jeg en liste over de mest tweetede indlæg, samt hvor mange gange, de er tweetet. Det smarte er, at Topsy samtidig 'dekoder' de URL-forkortere, der måtte være brugt, som for eksempel TinyURL og bit.ly. Fikst.

Topsy har desværre ingen RSS-funktionalitet, så man kan overvåge (selvom det er oplagt!), men til gengæld er der et API på vej, det skriver folkene bag i hvert fald på Twitter, så måske der kommer noget til os der.

Indtil da må vi altså nøjes med den basale søgefunktionalitet.

Categories
Tips

Få hurtigt styr på hvem folk er

Vi har alle gjort det massevis af gange. Vi løber ind i et nyt navn på en person – og vupti vi googler vedkommende – og får en lang liste over links, inddelt efter popularitet i Googles søge-algoritme.

Det kan være svært at danne sig et overblik over, fordi nogle links går til billedsider, andre til pdf-dokumenter og andre igen til blogs mv.

Imidlertid findes der en anden smart tjeneste , Pipl ( af engelske people ) .  Det er en såkaldt meta-søgetjeneste, der søger i andre søgetjenester og arkiver for at danne sig et overblik.

Du taster fornavn, efternavn, by, stat og land ind i søgefelterne  – og trykker søg, hvorefter tjenesten kigger i "the deep web" .

pipl-kim-elmose

Hittet er, at resultaterne bliver præsenteret i en overskuelig form, inddelt efter om det er links til websider, profiler på nettjenester, publikationer fx pdf , fotos mv.

Så er du præsenteret for et mere brugbart overblik over fx hvem Kim Elmose er – og hvad han har bedrevet, der har sat sig spor på internettet.

Pipl er desuden sat op til, at du også kan søge på folks mailadresser, brugernavne og telefonnumre, så der dermed er flere indgange til søgninger.

Jeg har brugt det i et par måneder nu og nyder, at informationerne bliver præsenteret i en overskuelig form, som jeg hurtigt kan aflæse.

Men prøv selv – og del dine kommentarer med os.

Kender du til andre tjenester, må du endelig smide et link i kommentarfelterne.

Categories
Tips

Søg i Gmail direkte fra din browser

I dag ville jeg lave et søgeplugin (til Firefox >=2 og Internet Explorer >=7), som gør det muligt at søge i Gmail ved at bruge søgeboksen i browserens øverste højre hjørne.

Da jeg ville hente koden fra et af mine tidligere søgeplugins, opdagede jeg, at jeg minsandten allerede havde lavet et sådan. Så jeg deler det lige med jer, hvis det skulle have nogens interesse.

Klik her for at installere søgeplugin'et.

Herefter er Gmail tilgængelig blandt de søgemaskiner, som du kan vælge i øverste højre hjørne af din browser.

Søgeplugin'et følger OpenSearch-formatet, som sikrer kompatibilitet på tværs af browsere. De interesserede kan se den XML-fil, som søgeplugin'et består af her.

Vil du selv lave et søgeplugin, har jeg lavet denne guide til OpenSearch-plugins.

Categories
Tips

Sådan finder du nemt Flickr-billeder, som du må bruge kommercielt

Et af verdens største og bedste (efter min mening) billedsites hedder Flickr. Her kan man uploade sine egne billeder og kigge i de uendeligt mange billeder, som de andre brugere har lagt op og (geo)tagget.

En af de smarte ting ved Flickr er imidlertid rimelig overset i det store billede: Muligheden for at vælge licenser til sine billeder.

Det betyder, at hvis jeg fx har et billede, som jeg gerne vil tillade, at andre bruger, så kan jeg ændre licensen på billedet, for eksempel til en Creative Commons-licens.

Creative Commons er en type licenser, hvor "skaberen" af et værk (i dette tilfælde altså et billede) selv kan skræddersy, hvordan andre må bruge billedet. Her kan man også give tilladelse til, at andre må bruge ens billeder kommercielt — fx hvis der er tale om et netmedie eller en virksomhed.

Derfor er det guld værd at kunne finde disse billeder. Du kan enten lave en søgning på Flickr og så ændre søgekriterierne, så du kun vil søge på Creative Commons-billeder, som du må bruge kommercielt.

Du kan dog også, og det er lidt lettere, hvis jeg selv skal sige det, installere det søgeplugin, jeg har lavet til Firefox- og Internet Explorer-brugere.

Herved kan du søge direkte på Flickr-billeder, som du må bruge kommercielt, fra søgefeltet i din browsers søgefelt i øverste højre hjørne.

Har du kommentarer/ønsker, hører jeg gerne om det.

BEMÆRK:
Det er rigtig, rigtig, rigtig god stil på Flickr, at du krediterer den person, der har taget det billede, som du bruger. Det er samtidig også god stil, hvis du kan linke til billedet på Flickr.
Categories
Tips

Lav din egen WordPress-søgeformular/-boks

I en messenger-snak spurgte Kenneth mig om, hvordan man kunne ændre i WordPress' søgeboks/-formular.

Det mindede mig om, at jeg på et tidspunkt sad med et lignende problem og gerne ville ændre noget af teksten/designet i søgeboksen. For man kan godt trække WordPress' egen søgeboks ind som en widget, men hvis den ikke ser godt ud i det tema, man bruger, skal man ind og redigere i en central .php-fil i sin WordPress-installation, og det kan hurtigt blive en dårlig idé.

I stedet kan man lave sin egen søgeformular i en ganske almindelig tekst-widget i WordPress. Det er ganske simpelt:

Tilføj en tekst-widget i din sidebar i WordPress-administrationen. Træk widget'en derhen, hvor du vil have den placeret, typisk i toppen af sidebaren, når det er en søgeboks.

Giv widget'en titlen "Søg" eller nogende lignende og skriv følgende som tekst til selve widget'en (husk at ændre [blogurl] til http-URL'en for din blog:

<form method="get" action="[blogurl]"><input type="text" name="s" id="s" size="35" /> <input type="submit" value="Søg" /></form>

Nu har du en formular, som blot består af et tekstfelt (som er 35 karakterer langt) og en knap med teksten "Søg". Simpelt. (Bemærk at længden på tekstfeltet nogle gange er forskelligt alt efter hvilken browser, siden besøges med..!)

Det er blot vigtigt, at du ikke ændrer name="s", da det er den, der kalder parametren "s", som er WordPress' faste søgeparameter. Prøv fx at skrive URL'en på din blog efterfulgt af ?s= og så et søgeord, fx ?s=google.

Nu kan du så, hvis du har lyst/brug for det, gå i gang med at tilpasse formularen, så den passer bedre ind i dit blog-tema/-udseende. Hvis du fx har styr på Cascading Style Sheets (CSS) eller kender en, der har, er det bare at gå i gang :-)

Det er denne fremgangsmåde, jeg har brugt de gange, jeg har haft problemet. Har du en bedre/nemmere, så skriv gerne en kommentar til dette indlæg, hvor du forklarer den.

Categories
Tips

Fra da til en: Få bedre søgeresultater

Når man går ind på Google.com bliver man oftest viderestillet til Google.dk, og selvom man ikke gør, så vil Google formentlig alligevel foretage en "dansk" søgning, hvor det danske indhold bliver prioriteret højere.

Det er ikke altid hensigtmæssigt, og der er selvfølgelig en måde at komme om det, men der er formentlig nogen, der ikke er klar over det. Så here goes:

Du kan enten klikke "Indstillinger" og ændre sproget til engelsk, men der er en meget hurtigere måde at gøre det på.

Når du har foretaget din søgning, går du blot op i adresse feltet og ændrer hl=da til hl=en. Hvis ikke hl-parameteren er sat, så gør du det bare ved at skrive &hl=en i slutningen af URL-adressen. Så taler Google engelsk, og de danske resultater vil formentlig glide ud af top 10, alt afhængig af, hvad du har søgt på ;-)

Categories
Guides Tips

Lav din egen søgemaskine med Google site-search

Ret mig, hvis jeg tager fejl, men det er vist muligt at lave sin egen Google-søgning, hvor man vælger hvilke sider, Google skal søge på. Her er dog et tip, som jeg brugte på et tidspunkt, fordi søgemaskinen på EBblog langt fra er noget at råbe hurra for.

Det går i alt sin enkelhed ud på, at man udnytter Googles "site-søgning", hvor man ved at skrive "site:ebblog.dk" kun søger på ebblog.dk-sitet. Dette gøres ved hjælp af noget basal PHP kode og en simpel formular:

  1. Brugeren indtaster sin søgning i tekstfeltet og trykker "Søg"
  2. Ved hjælp af PHP lægges denne søgning sammen med (i dette tilfælde) "site:ebblog.dk"
  3. Der viderestilles til en søgning på Google

Min simple søgemaskine til EBBlog kan ses på puskas.dk/ebblog.

Bemærk at søgeresultaterne vil blive sorteret efter Google Page Rank og ikke kronology, men kan man leve med det, kan man altså lave en ok søgemaskine :-)

Du kan se koden til søgemaskinen på puskas.dk/ebblog/source.txt, men for nemheds skyld, har jeg pastet den ind her:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<? // Tjekker for søgestreng og viderestiller, hvis der er en søgestreng ?>
<? if ($s) { ?>
<META HTTP-EQUIV="Refresh"
CONTENT="0; URL=http://www.google.com/search?q=site:ebblog.dk+<? echo $s; ?>">
<? } else { ?>
<? // Hvis der ikke er nogen søgestreg, vises søgeformularen ?>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<title>Søg på ebblog.dk</title>
</head>
<body>
<font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif">
<h3>Søg på ebblog.dk</h3>
<form method="get" action="<?php echo $PHP_SELF; ?>">
<input type="text" name="s" />
<input type="submit" value="Søg" />
</form>
<? } ?>
</body>
</html>

Med en simpel "if"-sætning tjekkes det, om $s (den parameter, som jeg har defineret i tekstfeltets "name"-felt) eksisterer (så ved vi, at der er foretaget en søgning). Hvis den gør det så viderestilles der til:

http://www.google.com/search?q=site:ebblog.dk+<? echo $s; ?>">

Her slås søgningen ($s) sammen med "site:ebblog.dk" og vi lander på en Google-søgning.

Det du skal gøre er, udover selvfølgelig at ændre i H2-overskriften, at ændre "site:ebblog.dk" til "site:" og så noget andet, så spiller det.

Nu kan du evt. lave et browsersøgeplugin (hvor man kan søge via tekstfeltet i øverste højre hjørne af Internet Explorer 7 og Firefox 2 (og nyere). Jeg har tidligere lagt en guide til, hvordan du laver dit eget søgeplugin ud her på Online Minds, blot skal du i din xml-fil pege på sin søgeside. I dette tilfælde, hvor søgemaskinen ligger på puskas.dk/ebblog skriver vi:

<Url type="text/html" template="http://puskas.dk/ebblog?s={searchTerms}" />

Lav et ikon til søgemaskinen, som beskrevet i guiden og inkludér det i søgesidens meta-tags, og så er du flyvende.

Du er selvfølgelig mere end velkommen til at tyvstjæle koden, hvis du har lyst. I vores tilfælde med EBblog har det i hvert fald hjulpet at trække lidt på Google, indtil leverandøren giver os en ordentlig søgemaskine, vi kan være bekendt.

Categories
Tips

Søg på lyd og video

Den danske "Mister Google", Erik Høy har lavet en fin kort gennemgang af alternative søgemaskiner, der kan bruges til at finde lyd- og videoklip.