Categories
Tips

Sådan får du dine blogindlæg trukket ind på Facebook som noter

Min gode ven, Jeppe Kabell, har skrevet til mig for at spørge, hvordan jeg får mine blogindlæg fra Medieblogger trukket ind på Facebook, som noter, så folk også kan læse og kommentere indlæggene der.

Og det vil jeg da gerne dele med Jeppe og alle jer andre, derfor dette indlæg :-)

Det er faktisk ret simpelt:

  1. Gå til din Facebook-profil
  2. Under feltet, hvor du kan opdatere din status og poste links, er der en stor "Share"-knap. Under den er der et "Options"-link med et forstørrelsesglas ved siden af. Klik her.
  3. Klik nu på det "Settings"-link, der kom frem til højre, med et tandhjul ved siden af.
  4. Her kan du integrere forskellige tjenester med Facebook, blandt andet YouTube og Flickr.
  5. Klik på "Blog/RSS"
  6. Her kan du tilføje RSS-feedet fra din blog. Bemærk, at vælge et feed specifikt for dig, hvis det er en blog, hvor der er flere forfattere.
  7. Gem indstillingerne

Nu vil Facebook løbende tjekke for nye indlæg på det RSS-feed. Du kan selv fremskynde processen ved, når du har skrevet et nyt indlæg, at åbne "Settings" (samme metode som beskrevet ovenfor), klikke "Blog/RSS" og derefter "Update Now".

Categories
Tips

Få dine egne Facebook-statusopdateringer som RSS

Jeg har tidligere beskrevet, hvordan du kan få dine venners status-opdateringer på Facebook som RSS. Hvad er RSS?

Du kan imidlertid også få dine egne statusopdateringer som RSS-feed. I det gamle Facebook-design var det ret nemt, men lige så nemt er det ikke i det nye Facebook-design.

Der er du nødt til at kende følgende URL:

http://www.new.facebook.com/minifeed.php?filter=11

Nemt? Nej. Jeg så det i en kommentar til den guide, jeg linkede til herover.

Anyways, nu skal du blot klikke på "My status" i bunden af højremenuen (det link med et blåt og hvidt RSS-logo ved siden af), og så har du et RSS-feed mine dine egne statusopdateringer, som du kan bruge på din blog eller hvor du nu gerne vil liste dem.

Opdatering @ 22:00
Man kan også abonnere på sine "notifications" fra Facebook:

If you would like to create an RSS Feed for your Facebook Notifications you can do so by going to your Inbox and selecting the Notifications tab. On the following page will be the option to "Subscribe to Notifications" on the right. After clicking "Your Notifications", Facebook will generate an RSS Feed that you can save to your bookmarks folder and view in your browser. You will now have an auto-updating RSS Feed that alerts you of important things on Facebook involving your account (i.e. Wall posts, photo tags etc).

Taget fra denne side.

Categories
Tips

Sådan får du dine venners Facebook-statusopdateringer som RSS

En af de gode ting ved Facebook er, synes jeg, at det giver en mulighed for at følge med i, hvad ens vender går rundt og laver. Det fungerer ved, at de opdaterer deres status (de såkaldte "status updates"), og så kan man følge med.

Men jo flere venner man får og jo mere aktivitet, der bliver på Facebook (og jo flere der finder ud af at bruge featuren), jo sværere bliver det at følge med. Frygt dog ej, for din bedste ven hedder: RSS.

Jeps, ved hjælp af et RSS-feed, kan du følge dine venners gøren og laden i din feed reader, hos mig er det Google Reader og Opera Mini.

Du finder feed'et ved at klikke på "Friends" og ude i venstremenuen klikker du på "Friends' Status Feed". Så har du URL'en til dit feed (som består af dit Facebook bruger-ID og en unik nøgle), som du kan putte ind i dit feedlæser-program.

Categories
Tips

Sådan får du æ, ø og å med, når du læser RSS-feeds med MagPie

Hvis du arbejder, har arbejdet eller blot eksperimenterer med at hive RSS ind på forskellige sider, kender du muligvis MagPie, der er en RSS-parser skrevet i PHP. MagPie har en række gode features, som jeg nok skal undlade at nævne her, det kan du læse mere om på MagPies side.

Men. Hvis du hiver danske feeds ind, så vil du opleve, at specialtegn (altså tegn som æ, ø, å) blver kodet forkert og ligner noget, der er løgn. Dette skyldes, at MagPie ikke automatisk kigger på, hvilket format RSS-feedet bruger.

Derfor: Hvis du oplever, at dine danske tegn ser underlige ud, når du hiver et RSS-feed ind via MagPie, er det første, du skal gøre, at tjekke hvilket tegnsæt, feedet er i. Lad os tage mit Lars K Jensen-samlefeed fra feed.informer (for nu at være narcissistisk :-)):

http://app.feed.informer.com/digest3/JJMHLP3ND8.rss

Kig nu i kildekoden for feedet, hvis du er på Firefox, kan du gøre dette ved at trykke CTRL+U — CMD+U, hvis du er på Mac. Kig i den øverste linje:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>

Bingo. Her er altså tale om et feed kodet i UTF-8-tegnsættet. Det skal vi nu fortælle MagPie. Gå ind i den .php-fil, hvor du kalder MagPie.

Lige inden du kalder MagPie (formentlig med require_once) skal du skrive:

define('MAGPIE_INPUT_ENCODING', 'UTF-8');
define('MAGPIE_OUTPUT_ENCODING', 'UTF-8'

Så skulle dine mærkelige tegn gerne blive til læselige bogstaver. Er der tale om et andet tegnsæt end UTF-8, skal du selvfølgelig skrive det ud for MAGPIE_INPUT_ENCODING.

PS: Jeg fandt løsningen her på Simplestation.com efter at have Googlet mig frem til det.

Categories
Psst! Tips

Test af feed-læsere til Firefox

Indrømmet — det er svært at finde tid til at blogge her i disse valgtider.

I ventetiden kan I læse CyberNet News' gennemgang af forskellige RSS feed reader-udvidelser til Firefox.

Categories
Guides Tips

RSS-feeds fra din MediaWiki

MediaWiki er en af de bedste stykker wiki-software derude og formentlig også den mest udbredte. MediaWiki har da også et godt salgsargument, idet det åbne leksikon Wikipedia bruger MediaWiki.

En række organisationer er også begyndt at indse, at en wiki som et intranet, altså hvor alle kan redigere siderne, giver et meget bedre og mere dynamisk intranet.

Noget som disse organisationer, og alle andre der gerne vil følge udviklingen i en wiki, kan bruge er MediaWikis indbyggede RSS-feeds. Det betyder, at du kan sidde i din feedlæser og følger ændringer og tilføjelser i wikien.

Lad os bruge den danske udgave af Wikipedia som eksempel.

Først tager vi feedet for hele wikien. Derfor: Gå ind på siden Seneste ændringer.

Her er de seneste ændringer i wikien listet. Det skal vi have ud i RSS-form.

Alt du skal gøre er at tilføje parameteren "feed" i URL'en til siden og sætte den lig "RSS" — således: "feed=rss".

Her er det lidt forskelligt alt efter hvordan din MediaWiki er installeret.

I den danske Wikipedia er der endnu ikke defineret nogle parametre (den første parameter er altid indledt med et ?-tegn), så er skriver vi "?feed=rss", så adressen på siden altså nu kommer til at hedde:

http://da.wikipedia.org/wiki/Speciel:Seneste_%C3%A6ndringer?feed=rss

Her har du adressen på et feed, som du kan lægge direkte ind i din feedlæser.

Hvis vi for eksempel tager min onlineminds-makker Kims Kollaborativ-wiki, er det lidt anderledes. Prøv at gå ind på seneste ændringer der.

Som du kan se, er den første parameter allerede sat, nemlig "title". Det fungerer således, når man arbejder med URL's, at man adskiller parametre med &-tegn. Så derfor skal du bare tilføje "&feed=rss" i URL'en, så den kommer til at hedde:

http://kollaborativ.dk/wiki/index.php?title=Speciel:Recentchanges&feed=rss

Ikke den store forskel, men det er alligevel det der gør, om det vil virke eller ej.

Næste skridt: Nu skal vi have et RSS-feed fra en side/artikel i wikien. Lad os bruge Google-artiklen i den danske Wikipedia som eksempel.

Klik først på "Historik" øverst. Så lander du på versionshistorik-siden for Google-artiklen.

Som de hurtige har opdaget, minder denne side forfærdelig meget om siden med de seneste ændringer i wikien. Det er fordi de begge er historik-sider.

Derfor skal du nu blot gøre med denne side, som du gjorde med "Seneste ændringer"-siden. Det vil sige, at du enten skal tilføje "?feed="rss" eller "&feed=rss" i slutningen af URL'en. BEMÆRK: På versionshistorik-siderne skifter URL'en på den danske Wikipedia struktur (bemærk ?-tegnet). Det betyder, at du skal skrive "&feed=rss":

http://da.wikipedia.org/w/index.php?title=Google&action=history&feed=rss

Dette trick gælder for alle de Mediawiki-installationer, jeg har prøvet det på. Så nu er det bare at gå i gang! :-D

Categories
Guides Mobil Software Tips

RSS på farten med Opera Mini

Nogle vil mene, at du ikke har en rigtig mobiltelefon, hvis du ikke har Opera Mini installeret. Jeg er en af dem :-)

Opera Mini er i mine øjne en af de vigtigste redskaber til mobiltelefonen lige nu, og har været det i et godt stykke tid. Den er på mange måder bedre end de browsere, der er indbygget i vore dages mobiltelefoner, bare for at nævne nogle få eksempler, kan jeg nævne at Opera Mini:

  • …automatisk tilpasser hjemmesider til din telefons display
  • …komprimerer al data, inden det hentes til din telefon, det giver hurtigere surfing og en lavere GPRS-regning
  • …har mulighed for ikke at vise billeder

Du kan se en fuld liste over Opera Minis features her.

En fjerde ting ved Opera Mini som jeg på det seneste er begyndt at bruge rigtig meget er muligheden for at abonnere på RSS-feeds. Når du besøger en side der har RSS-feeds tilknyttet (det vil sige, at feedet er defineret i sidens meta-kode), så viser Opera Mini det øverst på siden.

Klik på feedet. Nu viser Opera Mini feedet. Hvis du vil abonnere klikker du på "Abonnér". Så er du i gang.

Du har altid adgang til dine feeds ved at trykke * efterfulgt af 0. Jeg har endnu ikke helt luret den, men det lader til, at din feedoversigt er en side på nettet (formentlig en Opera-server) som kun du har adgang til. Det betyder, at du ikke skal betale GPRS-afgift for at hente et feed, du alligevel ikke får set, og at din telefon ikke hele tiden skal tjekke, om der er sket noget på de feeds, du abonnerer på.

Det kan være en god idé at rydde ud i de feeds, der allerede ligger der for at sikre overblikket.

Feedlæseren er ret simpel (for eksempel tror jeg ikke, der er mulighed for OPML-import), men den fungerer rigtig godt for mig, da det er en nem måde at følge feeds mobilt.

Categories
Tips

Hurtig intro til RSS og Google Reader

rssRSS (Really Simple Syndication) – ja , det bliver de færreste klogere af, når vi taler om den teknologi, som er  i samtalen på nettet mellem blogs – men især også et fedt værktøj for alle os, der vil holde øje med masser af sites uden at blive oversvømmet af nyhedsbreve i indboksen og uden at skulle besøge et utal af bogmærker.

Oftest er det nemmest at vise det til folk – og i den forbindelse har jeg til journalisterne på Politiken.dk skrevet en Guide til RSS hvor jeg tager udgangspunkt i brugen af Google Reader, som værktøj.

Der er tale om et pdf-dokument på 15 sider.

Categories
Tips

Introduktion til feeds

RSS- og atom-feeds er en af de ting, som er utrolig smarte, men samtidig utrolig svære at forklare.

Ikke desto mindre forsøger Tine Stenshoved fra Weblog om nye medier at komme med en forklaring på, hvad feeds er for en størrelse.

En forklaring af RSS bliver der såvidt vides også arbejdet på via Kims kollaborativ.dk-wiki på siden "RSS tid.

Dette illustrerer hvor vigtigt, det er at få gjort disse nye teknologier forståelige, så de kan udbredes og sidenhen videreudvikles.

Når dette er sagt, kan RSS dog forklares bedre. Måske der her er lagt op til en videogennemgang af RSS?

Opdatering:
Jeg har lige opdaget, at Folketinget også tilbyder RSS-feeds. Men jeg studser over forklaringen, som den "almindelige" internetbruger nok næppe vil forstå:

Idéen med RSS er blandt andet, at gøre det lettere for webbrugerne, at følge med i og trække nyhedsstrømmen fra websites hjem til computeren – uden at besøge websiderne.

Et RSS-feed er en XML-fil, som distribueres af vores webserver til din RSS-læser.