Categories
Tips

Få instant sidevisninger med prerender (handle with care)

fingers-snap

For noget tid siden lancerede Facebook deres Instant Articles, der kort fortalt går ud på, at artikler (der er en del af Instant Articles-samarbejdet) loader lynhurtigt, når du ser dem i Facebook-app'en på din telefon.

Categories
Software Tips

Tips og udvidelser til Firefox, der kan hjælpe dig med skiftet fra Chrome

I går iværksatte jeg et browser-skift, fra Google Chrome til Firefox. Det kan du læse mere om i artiklen 'Tip: Skift til Firefox, for privacy og fokus', hvis du er nysgerrig.

Det første, man lægger mærke til, når man laver sådan et skift, er altid de ting, man ikke længere kan. Det er her, man opdager, de rutiner, man har bygget op omkring et produkt, og som nu pludselig skal gøres om eller droppes. Hvis jeg skal lave en sammenligning, kunne det svare til, at Politiken.dk fra den ene dag til den anden pludselig kræver, at man registrerer sig for bare at læse en artikel. Bare for at tage et eksempel.

Categories
Tips

Tip: Skift til Firefox, for privacy og fokus

I flere år har jeg brugt Googles Chrome-browser og været glad for den. For nylig opdagede jeg imidlertid en vigtig detalje omkring min gøren og laden foran skærmen: Jeg var alt for ufokuseret. Og i min jagt på fokus er Chrome på vej til at ryge i svinget. I stedet vender jeg tilbage til en gammel kending: Firefox.

Categories
Software Tips

Hænger Firefox i Vista? Zone Alarm kan være skurken

Jeg har i mange år brugt Zone Alarm som software firewall til at beskytte min computer og at kontrollere hvilke programmer, der har adgang til internettet hvornår. Men det gør jeg ikke længere.

Årsagen er, at min Firefox-brower begyndte at hænge. Selvom jeg lukkede browseren, kunne jeg ikke starte den igen, da den sagde til mig, at Firefox allerede kørte. Jeg åbnede min procesoversigt/jobliste i Windows Vista og så, at Firefox kørte, men jeg kunne ikke afslutte processen. Jeg bemærkede, at fejlen som regel opstod umiddelbart efter, at Firefox af en eller anden grund ikke gad indlæse websites.

Well, jeg googlede løs og landede på en side på MozillaZine, kaldet (meget passende) "Firefox hangs".

Her står følgende ud for ZoneAlarm:

If you use ZoneAlarm on Windows Vista, Firefox may stop loading web pages and may also not exit properly. You may not be able to end the firefox.exe process and will need to restart the computer before you can reopen Firefox. If these suggestions don't work, uninstall ZoneAlarm and use another firewall (or use the Windows Firewall).
[…]
ZoneAlarm on Windows Vista Firefox may stop loading pages or hang on Windows Vista when ZoneAlarm is installed. Uninstall ZoneAlarm and use the Windows Firewall, or install another firewall such as the free Comodo Firewall.

Jeg prøvede at nulstille ZoneAlarms indstillinger (som forklaret her), men intet virkede. Jeg gættede på, at det var dette issue, der drillede min Firefox, så jeg besluttede at afinstallere Zone Alarm og finde mig en ny software firewall. Jeg endte med Online Armor (som jeg er rigtig glad for, men det er en anden historie), og min Firefox virker nu upåklageligt, og jeg oplever generelt en hastighedsforbedring (som jeg også skrev på Twitter), så jeg får udnyttet det potentiale, der ligger i min "op til 20 mbit"-forbindelse hos CyberCity.

Så hvis du har et lignende problem, så kan Zone Alarm være den skyldige. Jeg ville ønske, der var en anden måde at gøre det på, men nu måtte den altså lade livet. Tippet er hermed givet videre :-)

Categories
Software Tips

Sådan tester du Firefox' nye JavaScript-motor

Dette indlæg hører til i den mere "nørdede" ende, men hvis du vil prøve en hurtig browser, så læs videre :-)

Da Google lancerede deres Chrome-browser var der en del snak om den nye JavaScript-motor 'V8', som er udviklet af Googles hold her i lille Danmark.

Hvad de færreste ved er imidlertid, at folkene bag Mozilla Firefox-browseren arbejder på en ny JavaScript-motor ved navnet 'TraceMonkey', som man regner med bliver implementeret i Firefox 3.1 — seneste nuværende stabile Firefox-udgivelse er i skrivende stund 3.0.3.

Anyway, her er, hvad du skal gøre for at prøve kræfter med 'Tracemonkey'.

 1. Hent det seneste build af Firefox browseren (kun på engelsk og kun til test, ingen support — hverken herfra eller fra Mozilla)
 2. Når du kører Minefield (som den seneste nightly-version af Firefox hedder), skriver du "about:config" i adresselinien
 3. Klik på "I'll be careful, I promise!"-knappen
 4. Søg på "jit"
 5. Dobbeltklik på "javascript.options.jit.chrome" og "javascript.options.jit.content" for at sætte dem til "true"
 6. Så er der tændt for Tracemonkey!

Jeg har kun nået at lege med den nye motor lidt men har allerede oplevet en hastighedsforbedring – Google Maps kører for eksempel ekstremt glidende og hurtigt! Den er sågar målt til at være hurtigere end Chrome.

Categories
Software Tips

Tweak adresse-baren i Firefox 3

En af de mere synlige nye ting i Firefox 3-browseren er den nye adressebar, kaldet "Awesome bar", der lader dig finde sider frem, du tidligere har besøgt ved, at du blot skal skrive dele af sidetitlen.

Nogle kan lide Awesome Bar, andre kan ikke. Personligt er jeg meget glad for den.

Men hvad enten du er glad for den eller ej, så bør du tjekke Firefox Extension Guru's blogindlæg om, hvordan du tweaker adressebaren i Firefox 3.

Jeg er især interesseret i tippet om, hvordan man kan udelukke bookmarks/favoritter fra de forslag, som Awesome Bar'en kommer med:

Remove ALL Bookmarks – Your displayed results will only be based on your browser history as well what has already been typed in the Smart Location Bar. With about:config change the following entries to ‘0”² (note this is a zero, not an ‘O’ also be sure to Restart Firefox and clear history after making these changes):

 • places.frecency.unvisitedBookmarkBonus
 • places.frecency.bookmarkVisitBonus

God tweaking :-)

Categories
Software Tips

Firefox: Klik på links, uden at bruge musen

Alle vil gerne undgå museskader – går jeg ud fra. En nem måde at gøre dette er ved at lade være med at bruge musen. Ja, dååh, tænker du måske.

Men tænk over, hvor meget man bruger musen, når man navigerer frem og tilbage på det store internet. For eksempel bare det at klikke på links. Klik, klik, klik.

Men hvad de færreste måske ved er, at Firefox faktisk har en indbygget genvej, så du (sammen med de andre Firefox genveje) faktisk kan slippe musen helt, når du bruger Firefox-browseren.

Du skal blot trykke på '-tasten. Det er den samme tast, som laver en stjerne (*), når du holder SHIFT nede og trykker på den (på PC, vel at mærke). Den lader dig lave en "søg mens du skriver"-søgning, akkurat som Firefox' normale søgefunktion.

Forskellen her er, at den kun søger i links. Det vil sige: Når du ser et link, du gerne vil klikke på, så trykker du på '-knappen og begynder at skrive teksten/titlen på linket. Når Firefox har fundet det rigtige link, trykker du ENTER og vupti!

Endnu et argument for ikke at lade billeder optræder som vigtige links…

Categories
Tips

Lad som om, du er en iPhone – eller en anden browser

Nogle gange sætter man hjemmesider op til at agere efter, hvilken browser den besøgende sider på. Et eksempel er lanceringen af vores iPhone-site (ieb.dk), hvor man får et link til iPhone-sitet i toppen af ekstrabladet.dk, hvis man besøger ekstrabladet.dk fra en iPhone.

I sådanne tilfælde er det jo en god idé at teste, at det rent faktisk virker, og det kan man gøre uden at iPhone.

Løsningen er en Firefox-udvidelse med navnet "User Agent Switcher".

Som du kan læse i Andy Atkinsons indlæg, skal du oprette en ny user agent i udvidelsen med følgende information:

 • Description: iPhone
 • User Agent: Mozilla/5.0 (iPhone; U; CPU like Mac OS X; en)
 • App Name: AppleWebKit/420+ (KHTML, like Gecko)
 • App Version: Version/3.0
 • Platform: Mobile/1A542a Safari/419.3

Når du har gjort det, og valgt iPhone som din user agent, og går ind på ekstrabladet.dk, skulle du gerne se følgende (klik på billedet for stor version):

Og så virker det :-)

I Andys indlæg er der også links til nogle iPhone-sider, du kan teste det med.

Categories
Software Tips

20 seje temaer til din Firefox 3

Man får en masse spændende indlæg igennem sin Google Reader, når man via RSS overvåger Google News for ordet "Firefox".

Blandt andet et indlæg på mashable.com om 20 temaer til Firefox 3, der gør det værd at opgradere.

Så hvis det nye lettere ændrede Firefox 3-tema ikke lige er dig, finder du måske et, eller flere, blandt de 20, som lige er dig.

Categories
Software Tips

Synkronisér dine bookmarks på flere computere

Selvom jeg har agiteret en del for del.icio.us – og lignende bogmærketjenester online – har jeg tit mødt skepsis, fordi folk godt kan lide tanken om, at bogmærkerne ligger på deres computer – organisereret som de er vant til.

Nu læste jeg i aftes et fremragende blogindlæg af Dorte Toft – et af mine journalistiske forbilleder ;-) – der beskæftiger sig med Firefox ift Internet Explorer.

Startsiden på my.foxmarks.com hvor alle bogmærker bliver opbevaret

I en bisætning nævner hun så bogmærke-programmet Foxmarks der er et tilføjelsesprogram – add-on – til Firefox – browseren.

Programmet sørger for at synkronisere dine bogmærker, hvis du benytter flere computere, hvad de fleste af os gør.

Du opretter en konto med selvvalgt brugernavn og kode – og vupti ; Foxmarks henter dine bogmærker ned på en server.

Der kan du så tilgå bogmærkerne via siden My.Foxmarks.com eller du kan bede serveren om at fx overskrive bogmærkerne på de forskellige computere, således at du har fuldstændig de samme bogmærker på alle computere.

Du kan selvfølgelig også installere en toolbar til din Firefox-browser til hurtigt at bookmarke en side og i tidens ånd dele bogmærker med andre