Categories
Tips

Cloudstitch vil gøre for data, hvad WordPress gjorde for publicering

cloudstichDatavisualisering af stadig et hot topic indenfor journalistikken og generel online publicering. Det vælter med værktøjer og andre remedier. Et af dem er Cloudstitch, som Journalism.co.uk har skrevet om.

Cloudstitch er målrettet folk, der ikke nødvendigvis kan kode. Datahåndteringen sker således i Google Docs, som mange redaktioner, journalister og andre mennesker allerede er godt bekendt med.

Folkene bag vil gerne "relieve the pressure on newsrooms who may only have a small development team by enabling more collaboration and experimentation from other non-programmers". Og det lyder jo som noget, også flere danske netmedier/-journalister kan bruge til noget.

Som det korrekt nævnes i Journalism.co.uk er der en mindre skov af værktøjer til at visualisere data. Ifølge artiklen tænker Cloudstitch-skaberne dog bredere end blot at være endnu et træ i skoven. De vil gerne skabe et "open-ended creation environment" (det lyder flot, ikke..?):

What we're aiming to do is provide the plug-in architecture for the whole web, for WordPress, for Wix, for Squarespace, for your blog, for your custom website.

Og netop WordPress er også noget, der bliver set op til. Grundlæggeren af Cloudstitch, mener nemlig, at man kan "do for data what WordPress did for online publishing". Der er riiimelig lang vej, men det er da et prisværdigt mål.

Categories
Tips

Slet dine data – ordentligt

Det er et faktum, at det er svært at slette data, men det er de færreste, der er klar over det.

Selvom en fil er slettet helt og aldeles i Windows, er den stadig utrolig nem at finde ved hjælp af såkaldte "recovery"-værktøjer, fordi filen rent faktisk stadig ligger på harddisken, indtil den overskrives. Derfor gælder det altså om at få sine data overskrevet tilpas mange gange til, at genskabelsesprogrammer ikke længere kan finde dem.

Shredder vender tilbage
I forbindelse med en computer, som skal overdrages til en anden, tænkte jeg derfor, at jeg hellere må få slettet dataene ordentligt.

Til det skal man bruge "shredder"-værktøjer, og her er jeg faldet over File Shredder, der er ganske gratis at bruge, hvad enten du skal bruge programmet som privatperson, organisation eller virksomhed.

I File Shredder kan du selv vælge om du vil slette hele mapper eller blot enkelte filer. Du kan kombinere begge, da File Shredder først opretter en liste (af mapper og filer) som den så går i gang med at "shredde", når du sætter den i gang.

File Shredder lader dig vælge imellem forskellige slettemetoder, blandt andet DoD 5220.22-M, som er godkendt af det amerikanske forsvarsministerium (3 overskrivninger), eller Guttman-metoden, der består af hele 35 overskrivninger af dine data.

File Shredder går med andre ord grundigt til værks.

Og en feature i programmet, som jeg virkelig godt kan lide, er muligheden for at "shredde" den frie diskplads. Det vil sige, at filer du altså har slettet manuelt i Windows (og derfor muligvis kan genskabes) også overskrives. Det er altså smart!

Så hvis du vil have ryddet ordentligt op efter dig, kan jeg kun anbefale File Shredder.

PS: Jeg ved godt, at dette her ikke er et onlineværktøj, men datasikkerhed (især i dette tilfælde) er så vigtigt, at jeg lige ville dele det med jer :-)