Categories
Tips

Jpeg.io: Nem, online drag'n'drop-konvertering til JPEG

Træk dit billede ind på et website og få lynhurtigt en komprimeret JPEG-udgave.

Jeg arbejder i Ekstra Bladets udviklingsafdeling, og bruger blandt andet noget af min tid med at kigge på vores tekniske performance på sitet. Og skønt de største performance-udfordringer er tredje parts-teknologi [Ekstra Bladet Udvikling], er der også noget, vi selv kan gøre.

En af de ting, vi selv er herre over, som tydeligt kan ses i vores performance-målinger, er brugen af PNG-billeder. PNG er et billedformat, der er oplagt til tekst, men når man bruger det til "normale" billeder/fotografier, kommer filerne til at fylde unødigt meget. Her er JPEG-formatet meget bedre, da det komprimerer filen.

Screenshots i PNG

Hvorfor er der så nogle, der bruger PNG-billeder? Jo, årsagen er, at når man tager et screenshot (især på Mac), bliver billedet gemt i PNG-formatet. Det giver jo fint mening, for der kan være noget tekst på, der ikke må blive "ofret" i en JPEG-komprimering. Men hvis man ikke tænker over dette (eller ved det), og bare uploader billedet, så har man PNG-billeder på sitet.

Selvfølgelig kan man overveje at sætte systemerne op til automatisk at konvertere PNG-billeder til JPEG. Det har dog det problem, at man nogle gange gerne vil bruge PNG-billeder, for eksempel til grafikker, der indeholder forklarende tekst.

Software- eller online-konvertering

Den bedste løsning er altså, at man konverterer sit PNG-billede til JPEG, inden man uploader det til systemet/sitet. Dette kan gøres i nærmest ethvert billedbehandlingsprogram (sågar Microsofts eget 'Paint' kan gøre det nu – ellers er Paint.net et udmærket alternativ).

Du behøver dog ikke åbne PNG-billedet i et program og lave en 'Gem som'. Web-tjenesten Jpeg.io gør det nemlig nemt at konvertere billeder fra forskellige formater (JPG, PNG, GIF, SVG, BMP, EPS, PSD, TIFF og WEBP) til en optimalt komprimeret JPEG.

Sådan gør du

Du tager tager blot din billedfil og trækker den ind på websitet. Så får du den optimerede udgave ret hurtigt. Du kan selvfølgelig også trykke på 'Click to upload' på Jpeg.io, og finde dine billedfiler den vej.

Jpeg.io bruger Kraken.io (der er lavet af det samme firma, tyske 'Nekkra') til at komprimere og optimere billederne. Og den fortæller dig sågar, hvor lidt den komprimerede fil fylder i forhold til originalen:

(Bemærk, hvordan du også kan hente alle dine konverterede filer i én, pakket .zip-fil.)

For eksemplets skyld tog jeg coveret fra The Beatles' legendariske 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' i størrelsen 1220px x 1220px og gemte det som en PNG (der fyldte 3,6 megabyte).

Her kan du se begge filer: PNG / JPEG – så kan du selv sammenligne.

By Lars K Jensen

Lars er uddannet journalist og arbejder nu med udviklingsprocesser og redaktionel udvikling. Han skriver blandt andet på Medieblogger. Følg ham på Twitter: @larskjensen.

Deltag! Skriv en kommentar: