Categories
Mobil

Derfor solgte jeg min iPad og købte en Kindle

Hvis man vil læse meget, er det en god idé at købe et produkt, der er målrettet til netop det.

I december 2013 fandt jeg mig selv i en Fona midt i et impulskøb. Jeg havde på et splitsekund besluttet mig for at købe en iPad Air (der lige var kommet), og der var ingen grænser for, hvad jeg skulle bruge den til.

Fra det generelle; surf på nettet, læsning af lange artikler (som jeg indtil da havde printet – #papirspild!!!), spillen spil til det mere specifikke; installere anatomi-apps, så jeg kunne finde ud af, hvad der værker og virker hvor og hvordan.

Min interesse for en iPad (med mobildataforbindelse) går helt tilbage til januar 2010, hvor jeg skrev artiklen 'Derfor skal jeg have en iPad (3G)'.

Store forventninger

Det skulle blive så godt. Problemet blev bare, at jeg fik ikke brugt den til noget af det. Faktisk endte min iPad med at blive knapt 500 gram dårlig samvittighed, der bare lå og kiggede på mig hver gang, vi opholdt os i samme rum.

Jeg troede, iPad'en ville kunne klemme sig ind imellem laptop og smartphone i min hverdag og måske tage lidt 'markedsandele' fra hver, men det blev til sådan cirka ingenting. Fra tid til anden overmandede den dårlige samvittighed mig, og jeg tog iPad'en frem for at læse New York Times-artikler, for ligesom at få noget for de penge, jeg havde brugt på Apple-produktet og løbende brugte på NYT-abonnementet. Men i længden var det jo ikke holdbart.

Læg dertil, at jeg bliver træt (bare generelt træt) af at læse på en iPad. Jeg kan mærke, at jeg sidder og glor ind i en pære, og alskens fristelser er kun et tryk på 'Home'-knappen væk, så har du hele onlineverden imellem dine hænder.

iPhone vs. iPad

Dødsstødet til min iPad kom, da jeg fik udskiftet min arbejdstelefon, hvor jeg gik fra iPhone 4S til iPhone 6. Den større og bedre skærm gør, at jeg får læst meget mere på min telefon – og så vidste jeg godt, at iPad'ens rolle var udspillet.

Jeg gav det nogle uger, efter jeg havde stillet mig selv stolen for døren: Hvis du ikke støder på nogle 'Hér kan jeg bruge min iPad!'-øjeblikke, så skal den sælges. Og de øjeblikke kom aldrig.

Så da min kæreste fortalte, at hun ledte efter en iPad at give i gave, slog jeg til. Solgt.

Enter the Kindle

Da jeg kom af med min iPad (og alle de følelser og frustrationer, den efterhånden var viklet ind i), kunne jeg mærke lettelsen. Åndedrættet blev mere roligt, skuldrene mere afslappede – jeg følte nærmest en tilstand af lykke – dog ikke den jordkølede lykke, 'Blinkende lygter' lærte os alle at stræbe efter…

Men jeg havde jo stadig et problem: Jeg printede stadig artikler og brugte papir, som Paradise Hotel-deltagere bruger selvbruner.

Der var det, jeg kom i tanke om en gammel flamme, jeg havde flirtet med i oktober 2009, hvor jeg læste på en af de første Kindles og blandt andet havde den med på en togtur (i den artikel nævner jeg også lidt om, hvordan skærmen på en Kindle fungerer – under læsningen bruger den kun strøm, når du bladrer!). Og efter noget betænkningstid (oven på de dårlige erfaringer med impulsive indkøb) slog jeg til og købte den billigste Kindle (uden belysning i display'et). Jeg endte med at give cirka 1000 kroner inklusiv levering.

Jeg modtog min nye Kindle på præcis den dag, Amazon havde lovet (lidt imponerende, når den nu kom fra USA, hvor vi danskere skal bestille fra…SUK!). Da den var sat op, installerede jeg Amazons egen plugin til Firefox (findes også til Chrome), så jeg nemt kan sende lange artikler til min Kindle i stedet for at printe dem.

Og selvom jeg kun har haft den lille ny i min varetægt i små to uger, er der allerede nu positive takter. For det første, får jeg brugt den meget mere, end jeg nogensinde ville få brugt iPad'en. Det er – stadig – en fornøjelse at læse på en Kindle (og for mig meget bedre end at læse i Kindle-app'en på tablet/smartphone). Og nu hvor den kan gå på trådløst netværk, er der blevet en milliard gange (cirka) nemmere at overføre indhold til den. Derudover kan jeg i nederste venstre hjørne se et estimat (som er overraskende præcist) af, hvor lang tid det vil tage mig at læse artiklen.

For det andet printer jeg ikke længere lange artikler; det betyder mindre papirbrug, og har vi jo alle gavn af i sidste ende.

En slags konklusion

Som udgangspunkt er 'planen', at det primært er lange artikler, jeg vil læse på min Kindle. Det er både arbejdsrelaterede og hvad indhold jeg nu lige finder interessant. Umiddelbart vil jeg stadig læse bøger som bøger, ganske enkelt fordi der er noget ved den læseoplevelse, som jeg ikke er parat til at sige farvel til endnu. Men jeg kan mærke, at jeg er fristet af tanken om, at have nogle bøger, som jeg læser for ren fornøjelse og ikke nødvendigvis behøver have stående på reolen. Så lad os nu se :-)

Og selvom det har kostet mig nogle ærgerlige penge og frustrationer, så er jeg i dag en meget glad og yderst tilfreds Kindle-bruger. Selvfølgelig afhænger det af, hvordan ens brugsmønster ser ud, men jeg kan personligt ikke anbefale at købe en iPad til at læse på.

Hvis du skal surfe, spille spil etc. er det meget muligt, du (eller dine eventuelle børn) kan have gavn af en iPad, og at den kan betyde færre timer foran computeren – men prøv at lege lidt rundt med en af de nyere smartphones med større (men stadig ikke for stort, hvis du spørger mig) display og se, om det kan måske kan opfylde dine behov.

Og læs generelt flere lange artikler og bøger ;-)

På en Kindle kan du (naturligvis) regulere skriftstørrelsen. Her er min foretrukne.
På en Kindle kan du (naturligvis) regulere skriftstørrelsen. Her er min foretrukne.

By Lars K Jensen

Lars er uddannet journalist og arbejder nu med udviklingsprocesser og redaktionel udvikling. Han skriver blandt andet på Medieblogger. Følg ham på Twitter: @larskjensen.

1 reply on “Derfor solgte jeg min iPad og købte en Kindle”

Deltag! Skriv en kommentar: