Categories
Tips

Tip: Skift til Firefox, for privacy og fokus

Fokus er en klassisk dyd, det er svært at efterleve. Firefox kan du hjælpe dig bedre, end Chrome kan.

I flere år har jeg brugt Googles Chrome-browser og været glad for den. For nylig opdagede jeg imidlertid en vigtig detalje omkring min gøren og laden foran skærmen: Jeg var alt for ufokuseret. Og i min jagt på fokus er Chrome på vej til at ryge i svinget. I stedet vender jeg tilbage til en gammel kending: Firefox.

Mozilla Firefox

Kort fortalt havde jeg brug for mere ro på min skærm. Så det første jeg gjorde, var at sætte procesbaren i Windows (jeg bruger meget PC) til at blive skjult automatisk. Det er nemt gjort i to steps:

  1. Højreklik på procesbaren og vælg 'Egenskaber'
  2. Sæt hak i 'Skjul proceslinjen automatisk' og vælg 'OK'.

 

Sådan, nu er proceslinjen i bunden et vinduet skjult. Det vil sige, at det er blevet lidt mere besværligt at skifte mellem de åbne programmer, men til gengæld bliver du ikke fristet, og du kan ikke se, hvis et andet program gerne vil fortælle dig noget.

Hvis du vil se proceslinjen igen, skal du blot føre din mus/markør derned, eller trykke på Windows-tasten på dit tastatur (eller CTRL+Esc, der gør det samme).

 

Ro i browseren

Men jeg var ikke helt i mål endnu. For når jeg er på web, er jeg ikke altid god nok til at lukke fanebladene i browseren. Det vil sige, at jeg kan (forsøge at) læse en artikel i et faneblad, mens jeg kan se i titlen på et andet, at der er kommet en ny e-mail til mig, eller at der er sket noget på Twitter. Og så er mit fokus presset igen.

Chrome har en nem adgang til fuldskærmsvisningen, på en PC trykker du ganske enkelt blot F11. Men her stopper festen også. For hvis du vil skifte mellem de forskellige faneblade, er du enten nødt til at gøre det i blinde via CTRL+TAB/CTRL+SHIFT+TAB eller ved at gå ud af fuldskærmsvisningen, hver gang du vil skifte faneblad. Læg hertil, at du ikke kan skrive i adressefeltet (eller søge), mens du er i fuldskærm i Chrome. Nu er det ikke så skidesmart længere.

Ved at læse andre brokke sig, kan jeg forstå, at det har noget at gøre med, at Chrome åbner i en 'præsentationsvisning' – hvilket vil sige, at det ikke er meningen, at du bare sådan skal skifte faneblade, søge, åbne nye sider etc.

Jeg kiggede derfor på nogle forskellige udvidelser til Chrome, der påstod at hjælpe mig. En af dem gjorde det muligt at skifte mellem de åbne faneblade ved for eksempel at holde CTRL og SHIFT inde og klikke med musen. Men skærmbillederne (der skulle give mig et overblik) virkede ikke, og i stedet for at skrive titlen på fanebladet, forsøgte den at skrive URL'en. Det vil sige, at jeg kun kunne se de første X antal tegn – så hvis jeg havde, say, otte The New York Times-artikler åbne ville det være tæt på umuligt at adskille dem fra hinanden. Suk.

Derudover kiggede jeg også på en anden udvidelse, der skulle gøre det nemmere at skifte mellem faneblade OG få adgang til adressefeltet i den fulde visning. Men skærmbillederne var med russisk skrift, og nogle brugere brokkede sig over, at det ikke virkede. So be it, jeg finder på noget andet.

 

Enter the Firefox

Så jeg besluttede mig for at gøre noget mere eller mindre radikalt: Browser-skift. Det går fint i spænd med mine generelle filosofi, at det er fint at få rystet i sine vaner en gang imellem. Man skal ikke køre/gå den samme vej på arbejde eller i skole hver dag eller besøge det samme værtshus hver gang – så hvorfor bruger den samme web-browser hele tiden? Eller noget.

And that's not all. Jeg kunne huske, at havde set Firefox anbefalet i forbindelse med privacy [journalisten.dk], og Henrik Chulu har samlet fem udvidelser til Firefox, der kan give dig bedre privacy [denfri.dk].

Nuvel, i Firefox er fuldskærmsvisningen gjort ordentligt. Jeg kan stadig ramme den via F11. Og når jeg bevæger min mus/markør op i toppen af skærmen, dukker faneblade og adressebar op. Og når jeg trykker CTRL+L for at skrive i adressebaren, kan jeg se, hvad jeg skriver.

Så det vil sige, at når jeg nu har en The New York Times-artikel åben, og er i fuldskærm i Firefox, så har jeg kun artiklen (og de andre ting, NYTimes vil vise mig) synlige for mit øje. Jeg kan allerede nu mærke, at min koncentration er øget, og at jeg gør tingene mere ordnet. Således at jeg går i et 'Tjek Gmail og svar'-modus, efterfulgt af 'Er der noget spændende nyt i Feedly?' og så videre. Der er meget mindren flagren rundt, og jeg får gjort de ting færdig, jeg går i gang med.

Det fungerer. Focus beats freedom.

By Lars K Jensen

Lars er uddannet journalist og arbejder nu med udviklingsprocesser og redaktionel udvikling. Han skriver blandt andet på Medieblogger. Følg ham på Twitter: @larskjensen.

1 reply on “Tip: Skift til Firefox, for privacy og fokus”

Deltag! Skriv en kommentar: