Categories
Tips

Sådan omregner du fortidens dollars til nutidens

Du kender det måske. Du sidder og ser en film af ældre dato (eller læser en ældre artikel) og pludselig støder du på et dollars-beløb. For dig lyder det ikke af meget, men i filmen antydes det måske, at det er en ikke ubetydelig sum.

Men hvordan kan man finde ud af det? Det er faktisk ikke så svært. Jeg startede med at Google old dollars in current dollars.

Det leder en hen på dette spørgsmål (som netop er det, jeg sad med), og en bruger svarer; søgemaskinen Wolfram|Alpha.

Og det virker. Jeg er blevet ret glad for disse spørgsmål/svar-tjenester.

Eksempelvis sad jeg og så 'Psycho' – Hitchcocks original fra 1960, ikke det ubegavede og tynde scene-for-scene-bras fra 1998, hvor Vince Vaughn fejlagtigt er blevet castet til at skulle fylde de enorme Norman Bates-sko, som Anthony Perkins efterlader.

Anthony Perkins som Norman Bates

Filmen starter med, at Marion Crane stikker af med 40.000 gode amerikanske dollars fra sin arbejdsgiver, der har bedt hende om at lægge dem i en bankboks.

Nuvel, det skaber et vældigt postyr. Og man tænker "alt det for 40.000 dollars?". Det er her, Wolfram|Alpha kommer til undsætning. For at kende den reelle sum af de penge, som Marion Crane stikker i sin taske, søger du blot på $40000 (1959 dollars) (indspilningen begyndte i 1959). Og så har du svaret: 315025,73 dollars.

Og hvad er det så i danske. Jo, her hjælper valutakurser.dk: 1.901.306,29 kroner.

Det er altså en pæn sjat penge, den unge Marion stikker af med.

Wolfram|Alpha går lidt kold, når man fodrer den med kroner, men her har Danmarks Statistik lavet en prisberegner, der får fra 1901 til 2011.

By Lars K Jensen

Lars er uddannet journalist og arbejder nu med udviklingsprocesser og redaktionel udvikling. Han skriver blandt andet på Medieblogger. Følg ham på Twitter: @larskjensen.

1 reply on “Sådan omregner du fortidens dollars til nutidens”

Deltag! Skriv en kommentar: