Categories
Software Tips

Analyser mediesprog og emner med Berta

Filip Wallberg fra SDU Center for Journalistik har kodet en sprogrobot, Berta, til brug for at analysere tekster: længde i tegn, antal sætninger og lix-tal. Og den trækker pt på data – ikke bare fra det, som enhver kan få analyseret på sitet – men også fra en række nyhedssites, som Berta tjekker igennem løbende for at få bl.a. en oversigt over de 100 mest brugte emneord på de danske avisers netsider.

Filip har kodet på baggrund af Tagger-projektet og softwaren Readability, og han har skrevet om det på sin blog på Journalisten.dk og på SDUs magasin for journalistik , Ahaheder

Projektet er godt af to årsager:

  • Det er et analyseværktøj til journalister og iagttagere af nyheder, som forhåbentlig gør alle klogere, hvad pressen egentlig skriver om.
  • Det er et lysende eksempel på fremtidens digitale journalist, der har evnerne til at kode sine værktøjer selv. Dermed går han selv foran. Forvis dig selv om Filips kunnen ved at tjekke hans site ud med eksempler på hans kunnen.

Blogposten er bragt første gang på Kims site, Mediehack.

By Kim Elmose

Webkommunikatør siden 1999 - blogger siden 2001. Arbejder som digital udviklingsredaktør hos Ingeniørforeningen, IDA, rådgiver og underviser i onlinekommunikation, sociale medier og privacy via Elmose Kommunikation og bloggen http://privatliv.nu

Deltag! Skriv en kommentar: