Categories
Tips

Slet dine data – ordentligt

Når du sletter en fil, er den langt fra slettet godt nok. Her får du tip til et godt værktøj, der kan hjælpe dig. [Læs mere]

Det er et faktum, at det er svært at slette data, men det er de færreste, der er klar over det.

Selvom en fil er slettet helt og aldeles i Windows, er den stadig utrolig nem at finde ved hjælp af såkaldte "recovery"-værktøjer, fordi filen rent faktisk stadig ligger på harddisken, indtil den overskrives. Derfor gælder det altså om at få sine data overskrevet tilpas mange gange til, at genskabelsesprogrammer ikke længere kan finde dem.

Shredder vender tilbage
I forbindelse med en computer, som skal overdrages til en anden, tænkte jeg derfor, at jeg hellere må få slettet dataene ordentligt.

Til det skal man bruge "shredder"-værktøjer, og her er jeg faldet over File Shredder, der er ganske gratis at bruge, hvad enten du skal bruge programmet som privatperson, organisation eller virksomhed.

I File Shredder kan du selv vælge om du vil slette hele mapper eller blot enkelte filer. Du kan kombinere begge, da File Shredder først opretter en liste (af mapper og filer) som den så går i gang med at "shredde", når du sætter den i gang.

File Shredder lader dig vælge imellem forskellige slettemetoder, blandt andet DoD 5220.22-M, som er godkendt af det amerikanske forsvarsministerium (3 overskrivninger), eller Guttman-metoden, der består af hele 35 overskrivninger af dine data.

File Shredder går med andre ord grundigt til værks.

Og en feature i programmet, som jeg virkelig godt kan lide, er muligheden for at "shredde" den frie diskplads. Det vil sige, at filer du altså har slettet manuelt i Windows (og derfor muligvis kan genskabes) også overskrives. Det er altså smart!

Så hvis du vil have ryddet ordentligt op efter dig, kan jeg kun anbefale File Shredder.

PS: Jeg ved godt, at dette her ikke er et onlineværktøj, men datasikkerhed (især i dette tilfælde) er så vigtigt, at jeg lige ville dele det med jer :-)

By Lars K Jensen

Lars er uddannet journalist og arbejder nu med udviklingsprocesser og redaktionel udvikling. Han skriver blandt andet på Medieblogger. Følg ham på Twitter: @larskjensen.

Deltag! Skriv en kommentar: